Economii si calatorii
Ca orice om care se plictisea în ziua de Anul Nou, mi-am scos caietul gigant de la naftalină și m-am pus pe scris rezoluții. Mi-am făcut o listă de 30 de chestii pe care vreau să le fac anul ăsta. Știți care e problema cu rezoluțiile scrise pe foaie? De fapt, stai, sunt 2 probleme aici:
- nu poți să scrii 2-3. scrii cât mai multe, altfel simți că ești un leneș care nu vrea să facă nimic cu viața lui.
- odată ce le-ai scris, trebuie să le bifezi. pe toate.
Multe din rezoluțiile mele sunt legate de călătorii și mâncare, așa că asta înseamnă…bani. Trebuie făcute multe economii, cheltuit responsabil, fără luat salariu și dat aiurea pe prostii. Sunt salariată de vreo câțiva ani (doar) și puținele au fost dățile în care i-am cheltuit responsabil, cât să nu mă trezesc în fiecare lună cu întrebarea ”dar pe ce am dat banii ăștia…?”
Recent, am început să fac un soi de calcul în Excel (dragostea mea) ca să pot să acopăr tot ce îmi propun să fac și, cel mai important, să fiu pregătită pentru vremurile mai puțin bune (doamne ferește, dar cine știe…). Înainte făceam calcule pe foaie ca o pensionară, acum am devenit digital, baby.
M-a inspirat articolul ăsta al Gabrielei, care explică destul de bine ce să faceți și cum să faceți. Pe lângă el, mai e și acesta din care să vă inspirați.
Acum să vă spun eu cum încerc să fac economii:
Metoda Excel
Se stabilesc toate cheltuielile din luna ce vine într-un document Excel. Pot să prezic ce se va întâmpla în februarie, pe lângă costurile recurente (facturi etc.) mai adaug și evenimente specifice: ziua lui X, ieșiri în oraș etc. Toate lucrurile sunt împărțite pe categorii:
Casă: tot ce cumpăr pentru casă: detergent, mâncare, perne decorative etc. + facturi
Pisici: jucării, vizite la veterinar, mâncarea lor și nisipul pentru litieră (btw, găsiți la LIDL cu 10 lei – 10 kg)
Beauty: machiaj, costuri de salon – întotdeauna minime și doar cele absolut necesare: tuns. în rest, I can do it at home. La machiaj vânez reducerile și nu mă strofoc cu branduri high-end. Doar pentru creme și loțiuni de față dau bani mai mulți, tocmai pentru că nu sunt costuri recurente.
Vacanțe: estimez ce voi plăti pe bilete de avion / cazare, bani de buzunar etc. Totul este cumpărat la prețul minim (pe cât posibil). Dacă apare o ofertă bună și eu în luna aia deja mi-am dat banii de vacanțe, am un fond de urgență la care apelez și la care adaug neapărat banii luați înapoi.
Timp liber: zile de naștere, ieșiri (și menționez și cu cine, așa că am ”ieșire cu X și Y” pentru care aloc 20 lei – de un suc/apă). Faptul că împart ieșirile în funcție de persoanele cu care ies, pot să-mi dau seama (din trecut, of course) unde vom merge și cât voi cheltui. Mult mai bine decât dacă aș zice că pentru ieșiri am 200 lei și să-l distribui din mers, pentru că la un moment dat voi cheltui mai mult pe unele și la final nu o să mai am bani pentru altele. Desigur, nici varianta mea nu e 100% fixă, dar optimizez.
Tot în categoria asta am adăugat și o linie numită neprevăzut. Nu le poți anticipa pe toate, din acest motiv trebuie să te asiguri că poți acoperi eventuale depășiri din alte linii sau un eveniment nou. Eu am pus o sumă de 100 lei, posibil ca la final de lună să rămân cu ea, who knows.
Servicii: metrorex, abonament telefon, Netflix, Taxify, iTunes etc. Aici e mai simplu, ai aceleași costuri în fiecare lună. Doar la Taxify am estimat un buget de 40 lei/lună. Estimările astea le fac din luni anterioare.
Economii: pun deoparte bani pentru zile negre (fix așa le zic). Ăștia nu sunt cheltuiți pe nimic, ci doar să îi am pentru viitor. Mi-am dat seama cât de importante sunt economiile atunci când m-am mutat și mi-am cumpărat mobilă. Nu a trebuit să aștept din punctul ăla câte un salariu, ci am luat totul odată, cu banii strânși.
Există și dezavantaje la calculele în Excel. Te pot transforma într-un om zgârcit și cu instabilitate mentală dacă ieși din grafic. Cel mai mișto lucru la treaba asta? Când faci cumpărături și plătești MAI PUȚIN decât ți-ai prevăzut.
Acum scris super mult, o să fac o a doua parte unde voi povesti cealaltă metodă de a face economii. Practic, cum să plătim mai puțin pe chestii (ce alternative există) ca să avem bani de plimbări.
Revin!