Economii si calatorii (partea a II-a)
În prima parte am discutat puțin despre metoda Excel, care ajută foarte mult la ținut evidența cheltuielilor și cum le puteți grupa pe categorii. În partea a doua vreau să vorbesc mai mult despre cheltuielile efective, cum să fie mai mici, astfel încât să ne rămână mai mulți bani pentru vacanțe. Numesc treaba asta ca fiind metoda reducerilor.
Metoda reducerilor
Nimic nu mă încântă mai tare decât să cumpăr un produs care e la reducere. Dacă aș trăi în America, unde se folosesc oamenii de cupoane pentru orice, atunci aș trăi și eu fix așa. E o emisiune pe TLC (Extreme couponing) despre niște nebuni care plătesc totul în cupoane luate din ziar și au provizii de parcă ar veni Apocalipsa. Nu știu dacă există vreun termen psihologic care să denumească senzația aia de împlinire când ai cumpărat multe lucruri la preț mic, dar mie mi se poate pune această etichetă.
Ce caut musai să iau la prețuri bune:
Cărți
Nu îmi place să citesc de pe Kindle, deci pentru mine e important să am fizic cartea. Până de curand cumpăram mai mult de pe Elefant tot ce voiam să citesc. Însă acum mi-am schimbat furnizorul, o să împrumut de la Bibliotecă. Am un abonament gratuit, valabil 5 ani și o varietate de titluri, practic cu 0 lei. Totuși, ultima ”extravaganță” făcută a fost când m-am oprit la o librărie în apropiere de Unirii, de unde am luat cu 40 de lei 6 titluri. Una din ele fiind chiar redusă de la 44.95 lei la 9.99 lei. Cărți noi, cu subiecte bune, prețuri și mai bune.
Groceries
Scriu termenul în engleză ca să facem distincția de shopping. Mâncarea costă mult, asta e clar. Dacă nu mai stai cu părinții, pe lângă bătaia de cap să-ți gătești o masă caldă, mai e și problema cumpărăturilor, că trebuie să decartezi lunar câteva sute de lei.
Ce fac eu și vă recomand și vouă? Să mergeți in Auchan și Lidl. Au prețuri mici la alimente și dacă prindeți și o săptămână cu reduceri (la Lidl), atunci puteți cumpăra lejer tot ce aveți nevoie și să ieșiți la un preț omenesc. Ultimul meu bon la Auchan a fost de 87 lei și a presupus:
- jucărie pentru pisici, boluri de inox antiderapante pentru pisici, 4 pliculețe de mâncare umedă.
- fructe și legume: 1 kg de banane, 1 kg de portocale, salată verde, 1 kg de roșii
- alimente: 1 iaurt de băut, cereale, 400 g telemea, 200 g salam, smântână, lapte, gem, 1 sticlă de Cola, pâine, dulciuri, popcorn
- altele: 1 gel de duș, 1 bax servetele, 1 mască de păr
Cele de mai sus trebuie să-mi ajungă pentru o săptămână. Desigur, nu mă voi hrăni exclusiv cu salam, deja în frigider sunt alimente rămase din alte săptămâni din care îmi voi face de mancare.
Tot în categoria asta vă mai recomand ceva: cumpărați brandurile supermarketurilor. Auchan are o gamă la cosmetice numită Cosmia. Gelul meu de duș a costat 5 lei (250 ml) și miroase demențial. Au tot felul de arome: cu flori de bumbac, flori de cocos, cookies, caramel, piersică etc. Masca de păr a costat 4 lei (300 ml) și e super bună. Din păcate, nu pot face așa și la șampon (nici nu vă sfătuiesc), am unul medicinal, plătesc 70 lei…măcar nu dau banii lunar.
Valabil și la mâncare, produsele sunt bune raportat la prețul pe care-l au. Lidl are un soi de vin alb/roșu pe care-l vând cu 5 lei sticla. Și NU, nu arată a vin ieftin și are un gust super bun. Tot de aici mi-am mai luat și un sos de soia cu 2.50 lei pentru noodles. Eu mai păstrez bonurile fiscale ca să am un tracking pe ce dau banii și cum pot optimiza, dacă este cazul.
Haine
Obsesia mea pentru prețuri mici se vede cel mai bine aici. Am avut dăți când mi-am cumpărat chestii foarte scumpe, 200 lei pe o rochie de la Zara (nici măcar nu era una de seară, ci de zi), dar în general evit prețurile mari. Mereu cumpăr la reduceri și sunt prietenă bună cu newsletter-ele de la ZOOT, H&M etc.
Mi-am luat recent o geantă de la H&M pe care am dat doar 60 lei, redusă de la 130. E o geantă mare, absolut superbă și nu e din pânză. Tot așa mi-am luat și de la Pull&Bear o pereche de cizme lungi cu 30 lei.
New&Yorker – random, am intrat în magazin și am dat peste un palton lung, gri, potrivit pentru toamnă pe care am dat 70 lei. Era redus de la 130.
Pentru Revelion mi-am luat o salopetă neagră cu dantelă, elegantă. Am dat 20 lei. Tot așa mi-am luat și o fustă portocalie pe care am dat 10 lei. Ambele au materiale bune și sunt luate de la un outlet de la Unirii. Evident, în astfel de magazine găsești doar hidoșenii de proastă calitate, dar dacă sapi suficient de adânc, mai dai și peste niște chestii mișto.
Nu am o problemă nici cu SH-urile, atâta timp cât intru într-un magazin curat și găsesc produse ok. Desigur, le spăl bine-bine și le calc bine-bine înainte de a le purta. Așa mi-am luat cu 7 lei o bluză înflorată.
Doar la încălțăminte sunt ”mână spartă”, dar și aici încerc să iau doar la reduceri. M-am învățat minte după ce mi-am luat o pereche de New Balance cu 500 lei și sunt mai praf decât tenișii de pânză.
Pe scurt? Stați cu ochii pe reduceri, multe haine nici merită prețul întreg. Asigurați-vă că nu au defecte, că sunt de o calitate ok și nu vă sfiiți să cumpărați haine pentru alt sezon decat cel in care sunteti. (iarnă, dacă e iulie).
Machiaj
Sephora are reduceri în perioada asta la produsele lor și sunt considerabil de mari. Mi-am luat un ruj de 50 lei cu 10 lei. Un fard de pleoape cremă cu 7.50 lei și tot așa. În afară de asta, cumpăr de pe Elefant, e un brand numit IDC Institute care are niște chestii mișto și ieftine. Of course, nu e premium deloc și unii ar putea să mă atenționeze de calitatea ingredientelor, așa că faceți un mic research înainte de a cumpăra produsele. Tot ca machiaj îmi mai cumpăr de la Primark, când plec în afară. Am de la ei o paletă de farduri minunată, luată cu 4 euro.
Din când în când, îmi mai iau chestii scumpe, dar sunt mai mult ocazii speciale. Nici sunt make-up artist ca să dau atâția bani, deci fiecare cumpără și în funcție de priorități.
Concluzie
Alternative există la orice, dar trebuie doar să vă documentați și să fiți pe fază la promoții. Chiar dacă pe moment nu o vi se pară o diferență, în timp, aceste reduceri o să vă ajute să acoperiți lejer un bilet de avion sau o cazare.
Mai am o idee de partea a 3-a. Sper că mai vreți.
6 Replies to “Economii si calatorii (partea a II-a)”
Si eu sunt fix la fel, nicio haina megascumpa si frumoasa n-o sa-mi aduca satisfactia gasirii unui chilipir <3
EXAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAACT!
Deci te admir cât se poate de mult pentru articolul ăsta. De excel nu m-am apucat, deși îmi notez în bullet journal cheltuielile, ca să văd exact unde merg banii mei și pe ce aș putea cheltui mai puțin. Legat de haine, am tot avut dispute cu prietenele pe treaba asta. Prefer să aștept reducerile și să-mi cumpăr atunci. Așa se face ca mi-am luat un cardigan din Koton cu 40 de lei, redus de la 130. La fel și niște colanți, pe care am dat 35 de lei (în loc de 60 – 70 cât erau inițial). Din păcate, sunt book hoarder în sensul cel mai propriu al cuvântului, noroc că am ceva parteneriate cu edituri și librării și îmi mai trimit ele. Dar sigur scriu și eu despre subiectul ăsta, mă încântă tare.
<3 multumesc pentru cuvintele frumoase! Esti pe un inceput foarte bun si fara Excel. Adica, fiecare cum prefera doar sa existe un tracking pe cheltuieli. Si da, reduceri iz life! Chiar si cu book hoarder, incearca si variantele mele. :)
Imi place mult seria asta de articole, felicitari. Sunt sincere si realiste.
Eu mai am o metoda prin care limitez cumparaturile din impuls: cand ma gandesc ca vreau un palton nou, spre exemplu, incerc sa mai astept cateva zile si sa aman momentul cumpararii, sa vad daca chiar am nevoie. De multe ori ajung sa ma razgandesc…
Si o curiozitate acum. Unde este aceasta librarie cu preturi asa bune?
Multumesc mult de tot! <3 Da, e o metoda buna, daca apar second thoughts inseamna (in majoritatea cazurilor) ca poate nu ai nevoie de acel lucru. Libraria e in apropiere de Unirii, cum vii dinspre universitate, pe partea dreapta. Nu mai stiu numele, dar sigur o gasesti daca mergi pe partea respectiva.