Economii si calatorii (partea a III-a)
Nu mă așteptam să primesc un feedback atât de pozitiv pentru seria asta de articole. Semn că nu sunt singura care vrea să trăiască mai econom. Și să meargă în mai multe calatorii, desigur. În primele articole am vorbit despre cum te poți organiza mai bine la nivel de costuri și ce să faci ca să cheltui mai puțin. Le puteți citi aici și aici.
În articolul de azi o să facem un mic exercițiu de imaginație. Să zicem că ați economist și v-ați cumpărat bilet și cazare spre destinația mult dorită. De ce mai aveți nevoie? Ah, doar de banii de buzunar. Știu că unii oameni preferă să cheltuiască cât mai puțin în vacanțe și poate nu sunt chiar fani muzee, așa că nu mai cheltuie bani pe acolo, dar eu sunt turistul clasic. Adică vizitez muzee și cumpăr multe-multe suveniruri. În Londra mi-am auto-impus să mă opresc din a cumpăra chestii pentru că nu mai aveam efectiv loc în bagaj. Deci, dacă nu v-ați dat seama deja, eu sunt mână spartă. Îmi iau cu mine mulți bani de buzunar și din teama că se întâmplă ceva pe acolo și dacă sunt lefteră, nu o să am cum să mă întorc acasă și o să mor. Înțelegeți ce zic.
DAR! Am avut multe ocazii în care am mers pe variantele ieftine și din motivul că sunt zgârcită. Să dai 50 lei pe un sendviș și o apă la noi în aeroport? No, thanks. Mai jos o să vă prezint câteva opțiuni de a economisi fără să vă stricați vacanța. Vorbesc la modul general, prețurile diferă de la o țară la alta.
Transport
În Barcelona abonamentul pe 3 zile era destul de scump, deși nu mai țin minte prețul exact, știu că făcusem atunci un calcul și era destul de mare. Am făcut tot felul de combinații, mergeam doar dimineața și seara cu metroul și în timpul zilei exploram pe jos. Nu pot să spun cât de praf erau tălpile mele după 25 km parcurși într-o zi. Ceea ce vă recomand și vouă, dacă mergeți într-un oraș cu obiective turistice apropiate, nu mai folosiți metrou etc. Sau închiriați o bicicletă. Stabiliți înainte un traseu pentru ziua respectivă și programați-vă vizitele în funcție și de distanța între ele. Altminteri, pierdeți mult timp și veți fi forțați să dați bani pe transport ca să ajungeți mai repede într-un loc anume.
O altă chestiune aici, puteți lua bilete de tren/metrou etc. mai ieftine dacă sunteți studenți. Nu mai sunteți studenți, dar aveți până în 26 de ani? Unele orașe (eu am descoperit în Bruxelles) oferă reduceri pentru asta. Unele bilete de tren sau de autocar pot fi mai ieftine dacă le cumpărați online, verificați și asta.
Cel mai bun oraș pe care l-am explorat pe jos? Brugges.
Obiective turistice
Eu sunt genul care vizitează muzee, îmi plac, sunt o ocazie bună să înveți lucruri noi și, în general, să văd expoziții de 10 ori mai frumoase decât dacă aș merge la noi în țară. Doar că treaba asta poate să coste destul de mult. Dacă și voi aveți aceeași pasiune ca și mine, vă sfătuiesc să faceți un research înainte de a pleca din țară. Scrieți pe Google ”obiective turistice x loc” și o să vă afișeze o listă cu cele mai populare puncte. Nu toate sunt cu plată, ceea ce e bine, dar cele care sunt, investigați-le, aflați cât costă, dacă oferă reduceri și faceți o listă cu ele. E păcat să plecați de acolo și să aflați că puteați merge în X loc cu 0 lei.
Ăsta e un site bun care oferă nu doar detalii de preț (verificați și pe site-urile oficiale ale obiectivelor că alea sunt finale), ci și alte informații necesare, de exemplu: program, în ce sezon este deschis x lucru etc.
Suveniruri
Dacă bagajul vă permite, ar fi bine să vă cumpărați niște lucruri drept amintire. Cel mai ieftin suvenir pe care mi l-am luat și l-am făcut și altora cadou a fost nisipul din Sahara. 😀 M-am trezit dimineața devreme și am purces la strâns nisip într-o pungă. Nu m-a oprit nimeni la aeroport, posibil să nu fi fost prima nebună care ”fura” din deșert. Acasă am cumpărat mici sticluțe cu dop de plută (m-au costat 3 lei), am pus nisipul în ele, le-am legat cu fundă roșie și le-am împărțit. Cadou ieftin, dar cu o valoare foarte mare.
În Barcelona poți cumpăra vederi cu 0.20 eurocenți, într-un magazin de lângă Parcul Guell. Magneții de frigider sunt cei mai scumpi, așa că nu vă grăbiți să îi cumpărați fix din prima zi. Vizitați mai multe magazine, vedeți care este media de preț și apoi puteți alege de unde e mai ieftin.
Dacă sunteți pe un buget foarte strâns, dar vă știți slabi de înger, atunci pur și simplu plecați la drum doar cu un rucsac și strictul necesar. Asta o să vă oprească din cheltuit bani pe lucruri de care poate nu aveți neapărat nevoie. Și nu cumva să vă luați chestii din duty free ca să puneți și în pungile alea! Mă rog, eu am făcut-o.
Haine
Indiscutabil, Primark. Eu sunt fan înfocat, mereu găsesc chestii foarte mișto acolo, nu doar la haine, ci și la accesorii și machiaj. Prețurile sunt super ok, deși variază și de la țară la țară. De ce aveți nevoie într-un Primark? Multă răbdare! O să vă călcați în picioare cu oameni disperați de viață, eu când am fost în Bruxelles, a trebuit să ies afară pentru că nu mai aveam aer. Nu vă recomand să mergeți sâmbăta, ci doar în timpul săptămânii.
Verificați că există Primark în orașul pe care urmează să-l vizitați, ce adresă are și cum ajungeți acolo. Nu faceți cumpărăturile din prima zi, lăsați asta mereu pentru ultimele ore. Vă recomand să puneți 20 euro deoparte ca să știți că îi aveți alocați.
Tot la capitolul magazine ieftine, vă recomand și Jumbo. Fie aici, fie în străinătate. În Lefkada am dat peste vreo 3 magazine d-astea și mă oftic că nu am intrat, dar să o faceți voi și pentru mine, vă rog.
Mâncare
Dacă aveți zbor și vă este foame, nu vă grăbiți să ajungeți în zona de food court din aeroportul nostru. Cred că știți ce prețuri nesimțite sunt. O cafea bună și un sandviș cinstit le puteți lua de la supermarketul Billa din aeroport, cu maximum 10 lei. Ok, nu puteți trece cu ele de controlul de securitate, dar le puteți mânca înainte. Valabil dacă aveți un zbor de 2-3 ore. Pentru cele lungi, presupun că aveți oricum masa inclusă în avion.
La fața locului nu vă aruncați la primul restaurant din centru. Căutați pe TripAdvisor categoria cheap eats și vedeți ce arată mai bine. În funcție de buget, puteți stabili ca 1 masă pe zi (cina, să zicem) să fie mai fancy, în funcție de ce vă doriți. Dacă mergeți într-o țară unde micul dejun nu este o masă importantă, cum ar fi Grecia, vă puteți lua de la supermarket salam și pâine și legume, să vă faceți propria masă de dimineață. Dacă stați la un hotel de 3 stele, în Italia și oferă serviciu de masă, cel mai probabil că o să servească un croissant amărât cu unt. În supermarket găsiți chestii suuuuper bune și ieftine. Eu am luat odată o cutie de creveți mari cu 4 euro. Da, i-am gătit în țară.
Diferența între supermarket-urile noastre și cele din afară este că ale lor sunt mult mai bine aprovizionate cu mâncare și au mai multe opțiuni la salate, paste și alte semi-preparate. Unele orașe au street food, în Berlin o porție de cartofi cu cârnat era 2-3 euro, în timp ce la restaurante același fel de mâncare începea de la 10 euro. Cei mai buni noodles i-am mâncat tot acolo, ditamai găleata cu 2.50 euro. La metrou.
Organizare
Sfântul Excel. Banii de buzunar îi calculez într-un tabel în care adaug obiectivele pe care o să le vizitez, cât mă costă transportul, mâncarea, suvenirurile etc. Desigur, fac estimări pentru toate. La mâncare îmi aloc o sumă pe care o să cheltui zilnic, pentru transport verific site-urile oficiale și iau de acolo costurile. Excel-ul meu e destul de rudimentar, vă las mai jos un exemplu pentru Berlin.
Nu sunt toate sumele adăugate, suvenirurile si Primark-ul le-am lăsat separat atunci, din câte îmi amintesc, dar vă faceți voi o idee.
Concluzii
Se poate călători în străinătate și cu bugete mici, trebuie doar să fiți organizați și să faceți un bun research înainte. Economiile din călătorii pot însemna bani pentru viitoare vacanțe. Ce e important este să nu vă zgârciți până la extrem și să refuzați să vă faceți anumite plăceri doar pentru a avea 10 euro în plus data viitoare. Nu, bucurați-vă de experiențe și acolo unde vă simțiți confortabil, cheltuiți mai puțin.
Vacanță plăcută!