Unde am mâncat în Copenhaga
Când merg în vacanțe un lucru pentru care mă entuziasmez foarte tare este mâncarea. Cred că au fost puține dăți în care să nu mă bucur de ceva delicios după o zi întreagă de plimbat. Și nu sunt genul care să ia mâncare de la supermarket și să o mănânce în camera de hotel. Nu că ar fi ceva rău cu cei care fac asta, sunt sigură că o fac doar din rațiuni de buget, însă vacanțele sunt pentru mine ocazia perfectă să mănânc în oraș, căci în țară nu o fac prea des. Ok, dacă citiți acest blog o să credeți că vorbesc prostii, dar sunt rare momentele când ies la un restaurant. Și nici nu comand mâncare acasă. Like never.
Copenhaga e acel oraș foarte scump unde te gândești că vei mânca doar de la supermarket, nu? Dar ce faci dacă e ora prânzului, afară sunt minus grade și mai și plouă? Nu ai încotro, trebuie să intri undeva, poate nu neapărat pentru mâncare, dar să-ți tragi sufletul și să te încălzești un pic măcar.
Vă prezint mai jos lista locurilor în care am mâncat, în ordine aleatorie. Nu pot spune că au fost prețuri imposibile așa cum credeam că vor fi, dar nici mici. Oricum, ideea e că nu am murit de foame.
1. Restaurant Vita
Era frig, era seară și eram super obosite după un zbor la 7 dimineața, iar pe Trip Advisor nu găseam nimic care să ne convingă. Așa că am intrat în acest restaurant, care zeci de ani a fost o farmacie (înființată in 1870). Era un piculeț cam fancy, dar serveau fish and chips la un preț ok. Ne-am luat toate același lucru și un Carlsberg. Un cuplu asiatic care stătea în spatele nostru și ajunsese la 10 minute după noi, a stat o veșnicie să se decidă ce să comande. Noi terminasem de mâncat și ei d-abia se apucau să comande. Au stat foarte mult să calculeze cea mai bună opțiune, dacă își iau felul x și-l împart, atunci ies mai ieftin, dar stai, că el nu vrea ”x” lucru, ci ”y”.
Chelnerii au fost foarte politicoși cu noi, iar unul dintre ei, un domn respectabil, era român.
Cât am cheltuit: 186 DKK / 25 euro / 118 lei
2. Fabro
Ce am observat în Copenhaga este că locurile mai accesibile pentru mâncat sunt foarte înghesuite, spațiul este mic. Mna, chiriile or fi mari. Așa este și acest locșor cu italian vibe în care am nimerit, norocul nostru a fost că am găsit una dintre cele 3 mese libere. Am mâncat niște bruschete și paste absolut delicioase aici. Prietena mea Diana încă se gândește cu drag la pastele astea.
Cât am cheltuit: ~120 DKK / 16 euro / 76 lei
3. Thai Asia
Mirosea a prăjeală când am intrat, una plăcută, ce-i drept. Am mâncat pentru prima oară în viața mea Pad Thai și a fost delicios. Chelnerița avea o engleză de nu înțelegeai nimic. În astfel de situații eu aplic metoda „smile and wave”. Poate ne descurcăm prin limbajul trupului. Berea a fost foarte scumpă aici, dar mâncarea vine în porții gigantice, ca la orice asiatic care se respectă.
Cât m-a costat: 144 DKK / 19 euro / 95 lei
*menționez că pentru prânz îmi alocasem o medie de 25 euro.
4. Frenchy
Nu prea am găsit așa multe locuri nice de brunch și breakfast pe cât ne așteptam. Oare pentru ei nu e așa important micul dejun? Nu de asta ai nevoie pentru rețeta daneză a fericirii? Dar Frenchy a fost nice, un loc cozy, cu elemente french, plasat în subsolul unei clădiri. Am mâncat un mic dejun sățios și foarte bun. Cam scump, ce-i drept, pentru o masă de dimineață. Cred că asta a fost singura ocazie în care mi-am depășit suma stabilită per masă. Pentru mic-dejun aveam alocați 15 euro.
Cât am cheltuit: 135 DKK / 18 euro / 90 lei
5. Next Door Cafe
Un alt loc delicios pentru mic dejun, chiar mai avantajos ca și preț. Arată ca un mic tattoo shop, iar chelnerul părea american. Ei zic că pregătesc pâinea în casă și că au multe lucruri homemade. Eu mi-am luat monstruozitatea delicioasă de mai jos împreună cu un Capuccino gigantic.
Fetele și-au luat clătite și am citit (plus că au confirmat și ele) că blueberry pancakes sunt the shit. Neapărat să vă comandați asta dacă ajungeți pe acolo.
Cât am cheltuit: 90 DKK / 12 euro / 59 lei
6. Wagamama
Un modern asian food chain. A fost o experiență cam impersonală, chelnerița care ne-a întâmpinat nu a fost așa drăguță, iar mâncarea destul de basic și scumpă, if you ask me. Partea bună este că aici am descoperit o combinație absolut delicioasă de Pak Choi cu usturoi călit în sos de soia. Wow, trebuie să îmi fac asta acasă căci a fost prea bun.
Cât am cheltuit: ~90 DKK / 12 euro / 57 lei
7. Sporvejen Byens Burger Bar
Acesta este un restaurant compus dintr-un fost tramvai. Da, ai citit corect. Practic, mănânci într-un vagon. Atunci am realizat că, de fapt, orașul nu are deloc tramvaie, au fost interzise de primar in 1972 fiind înlocuite cu metroul. Am venit aici pentru că aveam poftă de burgeri, dar sunt foarte basic, nu au nimic wow. Porția e mare, în schimb, a fost greu de terminat. Merită pentru decor.
Cât am cheltuit: ~120 DKK / 16 euro / 76 lei
8. Gasoline Grill
Ok, asta s-ar putea sa fie cel mai vânat restaurant de noi. Ne-am chinuit sa ajungem la el prin frig, crezând că este în exterior și d-abia așteptam să încercăm burgerii lor. De ce? Păi, în afara faptului că sunt recomandați de toată lumea, au apărut într-un top internațional ca fiind cei mai buni din Copenhaga. Sau chiar Danemarca. Nu mai am articolul respectiv ca să-l linkuiesc, dar am auzit numai de bine despre el. Păcat că nu i-am putut încerca. Nu sunt un restaurant per se, se apropie mai mult de fast food ca și locație, destul de mică și ea. Așa că în toate dățile când am dat peste Gasoline Grill fie era o tonetă și trebuia să mănânci afară, în frig, fie era prea mic spațiul și nu aveai loc, fie era închis (în cadrul unui fost mini food market). Deci ghinion pentru noi, dar mergeți voi și să-mi spuneți și mie cum a fost. Am văzut că burgerii încep de la un preț de 75 de coroane daneze.
9. Long Feng
S-ar putea ca ăsta să fie cel mai comunist restaurant asiatic pe care l-am văzut până acum. Era absolut pustiu, am fost singurii clienți cât am stat acolo. Mâncarea a fost bună și accesibilă ca preț, aveau niște meniuri dedicate și îți puteai alege așa ca să ieși mai ieftin. Eu mi-am ales un meniu vietnamez (parcă). Toaleta era cel mai mic loc din Univers în care puteai să faci pipi, o adevărată experiență.
Cât am cheltuit: 116 DKK / 15 euro / 76 lei
10. Torvehallen food market
M-am bucurat de food market-uri în Dublin, Madrid și Barcelona și am fost chiar curioasă să văd ”piața” din Copenhaga. În exterior puteai cumpăra fructe, legume și flori de tot felul. În interior aveai multe standuri cu mâncare, evident. Am bălit peste tot și deși nu mi-am luat nimic de mâncare, am pozat tot și toate. Ok, mint, mi-am luat o limonadă de soc cu afine, ghimbir și mentă. A fost plăcută la gust, la fel de plăcut era și tipul de la care cumpărat-o. Mmm, blond cu ochii albaștri.
Peste tot am plătit exclusiv cu cardul și poți face un shared bill, fiecare să plătească partea lui. Bacșișul nu e mandatory, în unele locuri îl poți lăsa separat, într-un recipient dedicat. În altele, cum ar fi la acel restaurant woo, POS-ul te întreba dacă vrei să lași bacșiș. Cam incomod să răspunzi cu „nu” în timp ce chelnerița ține POS-ul.
Sunt curioasă, ăsta e primul meu articol dedicat mâncărurilor din vacanțe. V-ar plăcea să continui? Aștept comentariile voastre. 😀
4 Replies to “Unde am mâncat în Copenhaga”
Daa, continua cu astfel de articole. Very useful
Mersi, Diana :))
Si eu sunt de acord cu Diana ✌
😀 faceti un fan club