Cum imi planific o vacanta

Cum imi planific o vacanta

Faptul că în my day to day job trebuie mereu să planific ceva și să mă asigur că nu mi-a scăpat nimic din vedere, nu aveam cum să nu aplic acest obicei și în pregătirea vacanțelor.

Prima regulă pe care o „impun” atunci când plec cu prieteni este trezitul devreme. Nu pot să pierd jumătate de zi dormind, mai ales când avem doar un city break la dispoziție. Unii acceptă o trezire pe la 7:30 -8:00, alții nu prea. În Marsilia am avut cea mai întârziată ieșire din casă, la ora 11. Bine, să zicem că am mâncat micul dejun până atunci, dar tot eram un pic în stare de șoc. Fetele aveau o rutină a dimineții la care nu voiau să renunțe.

Cum aleg destinația

Nu cred că am avut vreodată un moment în care a trebuit să stau să mă gândesc unde să merg și să fie nevoie să fac o listă. Poate cu excepția vacanțelor în care plec cu grupuri de prieteni, în rest, e la noroc de inspirație și bilete de avion. Dacă găsesc bilete ieftine către o destinație nevizitată până în acel moment, atunci categoric voi pleca către locul respectiv. Pe lângă a mă consulta cu alte persoane privind experiențele lor sau a citi pe internet, eu mai petrec timp în secțiunea de Explore pe Instagram. Găsesc acolo locuri faine și ce obiective turistice să vizitez, plus, unele orașe au conturi dedicate.  Imaginile alea superbe (doh, suntem pe Instagram) cred că au cel mai mare aport în a lua o decizie.  Vă las câteva exemple pe care eu le-am găsit pentru Antalya:

Cum aleg cazarea?

Booking este exclusiv locul în care rezerv cazare. În principal pentru că are acea opțiune de anulare gratuită, astfel dacă mă răzgândesc sau găsesc ceva mai bun, măcar să știu că nu m-am comis cu bani în altă parte.

O alta metodă pe care o practic din același motiv este să caut cazări frumoase pe Airbnb care sunt listate și pe Booking și să le rezerv acolo. Pe Airbnb odată ce faci rezervarea, îți iau banii automat. Acum 2-3 ani când am căutat cazare pentru revelionul din Bologna, am folosit Airbnb, am găsit cu greu ceva la un preț ok, cumva de înțeles, dat fiindcă era Revelion. Mi-au luat banii, apoi după 2 zile, am primit un mesaj de la proprietar că și-a rupt piciorul și nu mai poate onora rezervarea. Nasol, a trebuit să aștept să mi se returneze banii ca să-mi iau o nouă cazare, căci alte fonduri nu mai aveam…Plus, prefer hotelurile din motivele pe care le-am mai detaliat în acest articol.

Oricum, indiferent de site-ul pe care faceți rezervarea, vă recomand să citiți întotdeauna recenziile, atât pe cele negative, cât și pe cele pozitive. Sunt unii oameni nebuni care vor da o notă mică unui loc pentru că nu aveau radio în cabina de duș (da, am întâlnit și asta) sau mulți care se vor plânge de același lucru: bed bugs, curățenie precară, gazde neprimitoare, iar pe aceștia trebuie să îi luați în calcul chiar și dacă nu depășesc numeric recenziile pozitive. Considerați-vă niște persoane foarte răsfățate în alegerea cazării potrivite. Limita de „răsfăț” se stabilește în funcție de buget, desigur, dar nu ziceți niciodată „nu” la o cazare curată și într-o zonă safe chiar dacă este un pic mai scumpă. Siguranța și curățenia sunt criterii de aur, eu am făcut rabat la ele în câteva ocazii (pe motiv că sunt zgârcită) și am cam regretat.

Cum aleg obiectivele turistice?

Sfântul Google, recomandările prietenilor și Google Trips. Fac o listă cu acestea împreună cu prețurile de intrare (dacă sunt gratis, cu atât mai bine) și le planific pe zile / ore. Dacă am o vacanță mai lungă ce implică plajă în Grecia, atunci nu prea mă agit, ci merg doar la maximă relaxare. Când plec în city break-uri, sunt mai activă decât o furnică toamna. Și mă întorc super obosită acasă și la birou, de simt că am nevoie de încă o vacanta după vacanta.

Ce iau în bagaj

Am scris deja un articol despre ce iau cu mine în bagaj și cum aranjez lucrurile pentru a avea loc de suveniruri. Sfatul meu este să nu vă încărcați aiurea cu lucruri de tipul „poate o să am nevoie și de asta”, ci mai mult cu „sigur o să am nevoie și de asta”. De exemplu, sigur veți avea nevoie de chiloți.  Pe de altă parte, nu luați o umbrelă cu voi dacă nu plouă cel puțin 90% din timpul petrecut acolo (which would suck). Dacă sunt șanse sporadice de ploaie, atunci un hanorac / geacă cu glugă sau o șapcă ar trebui sa fie suficient.

Companiile low cost nu mai permit îmbarcarea în avion cu 2 bagaje de mână, ci doar unul singur, de mici dimensiuni (rucsac sau geantă), așa că ar fi bine să vă asigurați că vă luați opțiunea de priority ca sa aveți și clasicul troler inclus (la dimensiunile 55 × 40 × 23). La Ryanair am impresia ca e undeva la 8 euro în plus față de costul basic de bilet.

Documente necesare

Pașaport sau buletin, bilete de avion printate sau în mobile app, după caz. Însă nu uitați și de asigurare, eu mi-am făcut-o în fiecare călătorie și mi-am luat pentru toate situațiile. Puteți încheia asigurarea pe Emag și să vă alegeți pragul de acoperire: 10.000 euro, 30.000 euro sau 50.000 euro.  Din fericire, nu am avut niciodată nevoie de asigurare și sper să nu fie nevoie, dar e bine să o ai. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla.

Ah, și dacă sunteți răciți sau aveți alergii în perioada respectivă, plecați cu armamentul după voi ca să nu muriți. Am vizitat Spania în 2 ocazii în care am avut alergie de primăvară (la puf) și pentru că acolo este altă climă, alți copaci, nu am suferit deloc. Dar și ei aveau alergiile lor:

În final, ce să nu uitați să faceți înainte să ieșiți din clădirea de birou: setarea de out of office. Ah, I love it! Odată am setat out of office-ul greșit, iar în martie, trimiteam mail-uri automate cu faptul că mă bucur de vacanta de Crăciun.

3 Replies to “Cum imi planific o vacanta”

  1. Eu sunt pro Airbnb. 80% dintre vacantele mele au fost prin Airbnb. In momentul de fata au o optiune noua, platesti doar jumatate din suma si cealalta jumatate aproape de data plecarii. Si daca vrei sa fii sigura ca iti poti recupera banii, ideal ar fi sa alegi ceva flexibil sau moderat. 🙂 Airbnb mi se pare ca-mi ofera mai multe avantaje. Am scris si eu aici mai multe detalii.

    Cat despre planificarea vacantelor, eu am in vedere urmatoarele: cati bani am disponibili pentru vacanta iar apoi cu ce mijloc de transport vreau sa ma deplasez. Iubitul meu are teama de zborul cu avionul, asa ca alegem uneori vacante prin tarile mai apropiate in care putem ajunge cu masina. Bine, am ajuns si pe Coasta de Azur cu masina atunci cand nu l-am putut convinge sa zboare. 😀

    Acum suntem in tratative, incerc sa-l conving sa ne luam bilete de avion catre Napoli. 70% eu zic ca am reusit, acum ramane sa gasesc si preturi bune. 😀

    1. Wow, cat de departe ati mers cu masina! :)) Sa va imprieteniti si cu Grecia daca nu ati facut-o deja, e potrivita pentru dtumurile cu masina 😛 Spor si astept impresii din Napoli si eu vreau sa vad orasul.

      Cat despre Airbnb, posibil ca au bagat optiuni noi de cand am scris eu articolul, dar pana cand nu baga anulare gratuita ca la booking, nu ma bag: D

      1. Grecia avem in plan sa o vizitam, mai ales pentru ca este atat de aproape, insa in extra sezon, pentru a evita aglomeratia si pentru a ne bucura din plin de peisaje.

        Cat despre Aibnb, sa stii ca flexibil si moderat la politica de anulare, iti ofera posibilitatea de a-ti recupera toti banii platiti pentru cazare (mai putin comisionul platformei). La flexibil poti anula cu pana la 24 de ore inainte de check in iar la moderat cu vreo 5 zile, parca. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *