Conacul Goleștilor din Ștefănești

Conacul Goleștilor din Ștefănești

Dacă sunteți cititori noi pe blogul meu, să știți că eu îmi fac un obicei din a vizita conace și clădiri abandonate (sau nu) și puteți citi despre câteva din aceste descoperiri. Cum ar fi Conacul Brâncoveanu din Breaza, Mânăstirea din Chiajna sau Conacul Marghiloman din Hagiești. Încerc să găsesc locuri frumoase cât mai aproape de București ca să pot pleca în excursii rapide, de o zi, ce nu necesită buget financiar foarte mare. De ceva vreme plănuiam să merg într-un anumit orășel să văd un conac, dar până la el am descoperit Conacul Goleștilor și am zis să poposesc aici deocamdată, urmând ca acel loc să-l vizitez cu altă ocazie. Nu vă zic momentan ce orășel, o să fie surpriză. 🙂

Sâmbăta trecută, după un mic dejun foarte copios la IKEA ce a devenit tradiție înainte de orice road trip pentru mine și prietenul meu, am purces la drum. Conacul Golești este la doar 1 oră și 20 minute de București, deci a fost perfect ca și timp pentru o excursie de o zi, fără să fie nevoie să ne trezim cu noaptea în cap. Și pe traseul ăsta nu e nici aglomerat.

Conacul Goleştilor a fost construit în anul 1640, de Stroe Leurdeanu, fiind singura construcţie laică medievală fortificată din ţară. Conacul avea ziduri înalte de cărămidă și tunuri în turnurile de apărare, dat fiind faptul că vremurile de atunci erau primejdioase și era considerat o inovație arhitecturală în zona muntenească.

Dinicu Golescu a înființat aici „Şcoala slobodă obştească”, prin care oferea copiilor săraci din împrejurimi şansa să înveţe alături de cei bogaţi. Cărțile școlare erau gratuite şi, pentru prima dată, erau acceptate şi fetele, alături de băieţi. Aceasta a fost prima şcoală modernă din mediul rural cu predare în limba română în perioada 1826 – 1830. Tot în acest conac Tudor Vladimirescu și -a petrecut ultimele zile, între 18 şi 21 mai 1821, înainte de a fi ucis în drumul să spre Târgoviște.

Curtea conacului este superbă, iar clădirea este atât de frumoasă încât cred că am pozat-o de cel puțin de 4 sau 5 ori doar din același unghi. Am vizitat și interiorul, însă nu puteai face poze cu aparatul. Conacul a fost restaurant în anii 2015 – 2016 cu fonduri europene.

Intrarea costă 7 lei și include și vizita la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *