Cum poti pleca cu un minor in strainatate
În 2017 am pornit o tradiție pe care o doresc să fie cât mai îndelungată. Probabil că nu știți asta despre mine, însă eu am o soră mai mică cu 10 ani. Am fost împreună în multe vacanțe de familie, dar când a împlinit 15 ani, am zis că e timpul să se desprindă de casa părintească și să plece în lume cu mine. Prima noastră vacanță a fost în Bruxelles, apoi am fost în Dublin și zilele acestea suntem plecate în Italia. Pentru mine este a 5-a oară în Italia, pentru ea este prima dată. O să vă povestesc despre peripețiile noastre în perioada următoare.
Pentru că este minoră a fost nevoie să punem la punct câteva documente astfel cât să nu avem probleme la vamă. Nu îmi răpesc sora, părinții mei și-au dat acordul să plecăm, chestiuni d-astea ce trebuie dovedite autorităților. Dacă sunteți în situația mea, adică sunteți un adult major care trebuie să trebuie să însoțească un minor in strainatate și nu sunteți părintele lui, atunci aveți nevoie de următoarele:
Acte necesare
- extras de cazier judiciar: mergeți la orice secție de poliție (deci nu e nevoie să mergeți la cea din sectorul în care locuiți), completați la fața locului o cerere + aveți buletinul la voi și vi se va elibera o foaie care atestă motivul pentru care aveți nevoie de ea: însoțire minor in strainatate și faptul că nu sunteți înscris în cazierul judiciar. Am 3 plecări la activ, în fiecare an m-am dus să-mi scot cazierul înainte de plecare. Durează 5 minute.
- declarația ambilor părinți în prezența notarului: neapărat ambii părinți trebuie să-și dea acordul în scris, în fața notarului, de plecare minor cu un alt adult decât ei. Declarația asta se poate elibera pe maximum 3 ani. A noastră a fost făcută în octombrie 2017 (la prima plecare) și este valabilă până în 2020 adică când face oricum 18 ani și o să scăpăm de treburile astea.
Și, desigur, trebuie atât minorul, cât și adultul să aibă actele de identitate la îndemână. Dacă sunteți părinte și plecați cu copilul, tot trebuie să obțineți acordul celuilalt părinte. Toate situațiile sunt explicate pe larg pe site-ul Poliției de frontieră, aici.
Eu am avut o situație cu declarația asta anul trecut. În 2017, când am autentificat-o, în buletin aveam o anumită adresă de locuință. Apoi, mi-am făcut buletin nou în 2018 (expirase) și aveam un nou nume de stradă în act, căci se schimbase numele străzii între timp. Dar în declarație era numele vechi. Am sunat la vamă să le spun de treaba asta, să mă sigur că nu vor fi probleme. Repet, eu aveam aceeași locuință, doar că se schimbase numele străzii. Nu au fost probleme la vamă, dar am stat un pic ca pe ace, recunosc.
Aștept să ajungă și soră-mea să aibă salariu și să vină să mă plimbe și pe mine pe banii ei. Până atunci, face ce spun eu în vacanțe, căci e pe cheltuiala mea. Glumesc, îi plac vacanțele cu mine, o duc numai în locuri frumoase 😀