Ce poti face cateva ore in Cluj
Duminica trecută nu am mai fost la EC pentru că nu aveam metode de transport foarte ok astfel cât să mă asigur că mă întorc în timp util la aeroport. După ora prânzului, din Bonțida nu mai pleca niciun autobuz care să oprească la aeroport și nu în Cluj. Și mi-am zis că asta poate fi o ocazie pentru un mini-mini-city break până plecam spre aeroport, anume la ora 5 după-amiaza.
Am fost prima oară în Cluj acum 2 ani, tot cu ocazia EC, doar că atunci am petrecut puțin mai mult timp și am avut ocazia să mă plimb și prin centru și pe la Grădina Botanică. Care mi-a plăcut, dar care este un pic prea hyped și toată lumea zice să mergeți categoric să o vedeți. În caz că vă nimeriți cu vreo escală prin Cluj sau o scurtă vizită, vă las niște 2 locuri super nice în care să vă petreceți timpul. Și nu, Grădina Botanică nu este inclusă.
Parcul Etnografic
Cred că ăsta va fi mult timp locul meu preferat din Cluj. Dacă mă citiți, știți că am o mare pasiune pentru viața satului și aș vizita orice colț ce îmi amintește de simplitatea vremurilor când stăteam la țară. Parcul Etnografic a fost primul muzeu în aer liber din România și are în prezent aproximativ 200 de obiective și acoperă următoarele zone etnografice: Maramureș, Oaș, Năsăud, Câmpia Transilvaniei, Zarand, Podgoria Alba, Mocănimea Munților Apuseni, Depresiunea Călățele, Bran, Bistrița (sași) și Gurghiu. Este cocoțat sus pe un deal, deci v-aș recomanda să luați mașina sau autobuzul. Priveliștea de sus, deasupra orașului, e foarte faină. Parcul nu e foarte mare, dar e suficient cât să ai parte de liniște, să te plimbi printre pomii fructiferi și să admiri casele țărănești.
Pentru că probabil nu sunt invadați de turiști (erau câțiva oameni pe acolo), o parte din case sunt încuiate. Așa că trebuie să aștepți un membru din staff să vină să-ți deschidă. Inițial, nici nu credeam că pot să le vizitez, până când a venit o doamnă la mine să mă întrebe dacă vreau să vizitez o anume gospodărie. I-am zis că da, după ce alți turiștii o refuzaseră. Tot ea bodogănea că turiștii sunt supărați că sunt casele închise, dar come on, cine o să stea să alerge muncitorii să întrebe dacă pot fi deschise. Eu credeam că sunt în revizii de nu sunt accesibile publicului.
În fine, intrarea pentru adulți este 6 lei (un chilipir) și doamna de la casa de bilete a fost foarte amabilă și a zis că e ok să-mi las rucsacul gigantic după ușă. Să nu-l car prin soare.
Zama
Nu e loc de vizitat decât cu stomacul gol. Acum doi ani când am mâncat în Cluj nu am rămas cu nicio experiență memorabilă. Anul ăsta am avut noroc și am mers aici (la recomandarea prietenelor mele, Crenguța și Dorina) și mi-au plăcut mult design-ul și mâncarea. Și am descoperit (cred) că în Ardeal mâncarea se servește înaintea băuturilor. Generalizez, la Zama oamenii primeau întâi mâncărurile și apoi ceva să-și ostoiască setea. În perioada festivalului nu primeau rezervări, iar localul se aglomera foarte repede, mai ales la ora prânzului. Noi am avut noroc, după ce am făcut pozele astea, mesele s-au ocupat rapid și cei care mai veneau, fie așteptau la intrare, fie plecau.
Mi-am luat un platou (de 2 persoane) cu 40 lei doar (!) și am gustat cel mai bun sos de smântână și piper verde din acest univers. Și deși nu sunt fană varză călită, varza de la Cluj a fost foarte gustoasă. Recomand să veniți aici.