Palatul Micul Trianon

Palatul Micul Trianon

Palatul Micul Trianon face parte din căutarea mea continuă de locuri istorice ce păstrează farmecul vremurilor de demult. În unele cazuri locurile astea sunt reabilitate, într-o condiție bună și pot fi vizitate, alteori (și de cele mai multe ori) sunt într-o stare deplorabilă.  Știu că plec la drum să vizitez ruine, o zice și Google Maps. Și multe locuri dintr-astea nu sunt accesibile publicului, din păcate sau…din fericire. Din păcate, pentru că îmi doresc neapărat să le descopăr mai în detaliu și știu că sunt tipul de cetățean care să trateze cu respect ceea ce vizitează. Din fericire, pentru că știu că sunt mulți ”cetățeni” care fură și distrug aceste monumente. Nu doar statul român nu își face treaba, ci și acei oameni care au furat tot ce s-a putut doar pentru că așa au considerat că trebuie să facă. Încă mă gândesc cu milă la conacul Marghiloman care a fost jupuit complet și aproape că i s-au furat și niște stâlpi de rezistență.  Asta după ce au furat fierul care alcătuia balconul.

Palatul Micul Trianon se află în Florești, un sat din județul Prahova, la vreo 45 de minute de București.  Este construit pe domeniul Cantacuzino de Gheorghe Cantacuzino și a fost construit în stil francez  și proiectat de același arhitect care a imaginat și Palatul Cantacuzino din București, unde se află Muzeul George Enescu. Nu îmi pot închipui decât ce bijuterie arhitecturală era pe vremuri și cât de dureros este să o vezi acum în paragină. Palatul este împrejmuit de un gard, altminteri ar fi un pericol mult prea mare să intri. Sunt multe părți ale sale ce par că nu mai rezistă și se pot prăbuși în curând.  Palatul este inspirat după cel din Grădina Versailles, din Franța. Se află pe un domeniu imens și lângă el pare că ar fi fost cândva niște fântâni arteziene.

Domeniul arată absolut superb pe timp de toamnă, chiar și așa părăsit cum este. Am descoperit un copac imens, vechi de vreo 100 ani, cel mai probabil fiind singurul care a văzut palatul ăsta în splendoarea sa. Palatul avea pe vremuri 15 încăperi și construcția a fost finalizată la moartea lui Cantacuzino, în 1913, acesta murind de pneumonie.

Pe domeniu se mai află și un mic turn de apă, înalt de 30 metri.  Nu se poate ajunge în vârf întrucât o parte din scară s-a prăbușit.

De altfel, în clădirile anexe ale palatului, precum cea de mai jos,  funcționează un spital TBC înființat după 1965. Pentru a putea restaura palatul ar fi nevoie de mutarea acestui spital și de  refacere a zonei, ceea ce implică inclusiv înlocuirea unui strat de pământ de jumătate de metru.  În prezent, palatul aparține unei firme Newstech Investment și ar fi nevoie de milioane de euro pentru a-l putea reabilita complet. Palatul Micul Trianon este pe lista monumentelor istorice din județul Prahova.

Palatul Micul Trianon

One Reply to “Palatul Micul Trianon”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *