Conacul Bujoiu din Balotesti

Conacul Bujoiu din Balotesti

Conacul Bujoiu intră pe lista mea de cel mai frumos conac abandonat ce mi-a fost dat să explorez. În viața unui explorator de locuri abandonate există puține reușite și multe dezamăgiri. De un an și câteva luni de când practic ”sportul” ăsta, pot spune că în multe cazuri nu mergi deloc la sigur. Găsești pe Internet sau afli despre un loc uitat de lume, dar fie este în celălalt capăt al țării, fie nu poți să-l explorezi nici de-ai locui vizavi de el. Cu prima problemă se mai rezolvă, chiar plănuiesc o vacanță anul viitor în care să fac un traseu al locurilor abandonate din țară, dar cu a doua mai greu. Multe conace abandonate nu au acces pentru public. Motivele sunt multiple, dar cel mai important dintre acestea? Șanse mari să cadă peste tine.

Conacul Bujoiu s-a ”lăsat greu”. Prima oară l-am descoperit anul trecut, pe la sfârșit de vară, când am petrecut 20 minute să mă gândesc cum naiba ajung la el. Conacul era în mare parte ascuns de vegetația de pe domeniu așa că mă bazam pe Google Maps când îmi spunea că am ajuns unde trebuie, căci eu nu vedeam nimic. Avea gard și o poartă, dar era închisă. Am plecat dezamăgită, nu era prima oară.

Cum am ajuns a doua oară

Acum 3 zile văd că vremea în weekend o să fie superbă. Perfect, numai bine să ies să testez iPhone 11 la poze. Dar unde să merg? Dau iar peste Conacul Bujoiu și văd că în Google reviews sunt niște poze de la o tipă care fusese recent. Dar cum a intrat?… În fine, îmi zic că ăsta va fi un back-up plan și mă decid să merg la alt conac. Celălalt conac se dovedește și el inaccesibil, așa că hai în Balotești.

Prietenul meu a fost poarta închisă și s-a grăbit să plece. Nu și eu. V-am povestit că sunt foarte căpoasă? Am studiat tot gardul, până când am văzut că unde trebuia să se unească cu un zid avea o mică despărțitură. Era un unghi ciudat, categoric nu ai putea repera asta decât dacă ai fi un om obsedat, așa ca mine. Astfel am intrat pe domeniul ce se întinde pe 2 hectare. Să nu uit să menționez că anul acesta cineva s-a ocupat să mai taie din vegetația uscată și astfel puteai să vezi conacul mai bine și, de asemenea, să ajungi la el într-o plimbare normală.

Conacul Bujoiu

Conacul a aparținut industriașului Ion Bujoiu, deși clădirea a fost construită cu ceva ani înainte să ajungă în posesia lui. Bujoiu a fost între 1937 și 1939 în cadrul ministerului Industriei și Comerțului și cel al Economiei.  Din păcate, Bujoiu a fost condamnat la închisoare de către comuniști și a murit tot în închisoare în 1956. Statul avea drept de preempțiune în tranzacționarea imobilului de către urmașii industriașului Bujoiu. Este estimat la 1,2 milioane de euro și din 2015 este scos la vânzare. Există un proiect de dezvoltare care vizează reabilitarea sa și construirea unui complex rezidențial în jurul său. Mai multe detalii aici.

Conacul are 16 camere, cu mansardă și demisol. Aș putea spune că este într-o stare decentă. Nu că aș fi evaluator de clădiri, dar acoperișul e întreg, podelele sunt și ele cât de cât întregi, iar unele camere au gresie pe jos sau ciment, nu îmi dau seama. Sunt porțiuni unde nu mergi pe lemn și, implicit, este safe. În astfel de clădiri abandonate înainte să intri, neapărat te uiți sus și jos. Nu vrei să-ți cadă nimic în cap sau să pici între etaje.

Interiorul conacului

Am explorat toate camerele de la parter, conacul este complet gol, nicio piesă de mobilier sau de iluminat. Dincolo de arhitectura sa, ce îți mai amintește de vremurile sale de glorie este faianța din baie și din bucătărie. Singurele elemente de ”decor” rămase împreună cu șemineul ce te întâmpină de la intrare. Majoritatea ferestrelor sunt sparte, vopseaua de pe pereți și uși este scorojită.

Conacul Bujoiu
Conacul Bujoiu
Conacul Bujoiu

La etaj este mai puțin sigur să pășești pentru că sunt acele podele de lemn care nu mai rezistă așa bine și din loc în loc mai este câte o gaură. La subsol este un miros puțin ciudat și am găsit și un craniu de animal care posibil să fi fost incendiat….Tot la subsol este o cameră ce are gratii și mă întreb de ce. Conacul are două intrări, una principală și cealaltă în lateral, ambele flancate de scări. Însă ce mi se pare ciudat este că intrarea laterală are o ușă fără clanță și dacă te uiți în interior vezi că nu duce nicăieri…

Conacul Bujoiu

Am fost cea mai fericită în acest loc, nici nu vă pot descrie. Conacul Bujoiu este absolut superb și dacă aș avea 1.2 milioane de euro și încă pe atât l-aș cumpăra și reabilita. Să-mi fac casa de bătrânețe. Este păcat de el. Sper să fie cumpărat de cineva care-i va reda frumusețea de odinioară și nu va face niciun complex rezidențal, mall, supermarket sau ce alte oribilități de idei ar mai putea avea cineva cu bani.

Cum face iPhone 11 poze

Pozele de mai sus sunt realizate cu DSLR. Cele ce urmează mai jos sunt făcute cu iPhone 11 dacă tentează pe cineva să și-l cumpere 🙂 La unele mai trebuie îndreptată perspectiva, dar mi s-a crașuit Lightroom-ul. O să vă rog să mă scuzați.

Conacul Bujoiu
Conacul Bujoiu
Conacul Bujoiu
Conacul Bujoiu
Conacul Bujoiu
Conacul Bujoiu
Conacul Bujoiu

10 Replies to “Conacul Bujoiu din Balotesti”

  1. Buna. numele meu este Emanuel. intr-o mica cautare am dat peste blogul tau si gasind aventurile tale prin conacele din jurul Bucurestiului m-am gandit sa iti las un gand de ajutor poate pe viitor in cazul in care nu stiai de acest site, pe care l-am gasit eu in urma cu vreo 2 ani, te inspira pentru noi aventuri interesante despre care merita sa scrii: http://www.monumenteuitate.org/ro/map#.XoiYoGBoTIU
    Toate cele bune Simona din calatoriile tale 🙂

    1. Buna, Emanuel! M-a bucurat tare mult mesajul tau. Stiam de site-ul respectiv, imi ofera inspiratie periodic. Sper sa ma citesti in continuare 🙂

  2. Bună Simona, astăzi am trecut prin zona și am văzut conacul, m-am îndrăgostit pe loc, dar era atât de multă lume prin zona și soțul nu e genul care sa vrea să facem ilegalități, asa ca, dacă vrei sa facem o ilegalitate împreună sunt disponibila oricând săptămâna viitoare. Dă-mi de veste și ne auzim la un telefon. Mulțumesc ❤️

  3. Am cunoscut-o pe fata inginerului Stefan Georgescu-Gorjan si am aflat o poveste fascinanta. El care a fost alaturi de Brancusi din 1934 pina in 1938, a oferit solutia tehnica pentru a se realiza viziunea marelui sculptor si a coordonat constructia Coloanei fara sfarsit. Era inginer sef la Atelierele Centrale din Petrosani. Director General al acestor ateliere era Ion Bujoiu. Asa am aflat ca Ion Bujoiu a platit 2,5 milioane de lei, constructia acestui monument. M-a impresionat povestea si am inceput sa caut mai mult despre Ion Bujoiu. De aceea scriu acum, ma bucur ca am gasit articolul tau. Daca vrei sa afli mai multe despre Ion Bujoiu si acele vremuri acesta e articolul pe care l-am scris:
    https://mirelacoman.ro/brancusi-targu-jiu-coloana-fara-sfarsit-stefan-gorjan/

  4. Nu stiu daca ai auzit sau ai vizitat deja, abia am descoperit blogul tau, dar mai exista un palat abandonat in comuna Caciulati, palatul Ghica. L-am vizitat acum multi ani (paznicii acceptau mici atentii), insa l-au inchis temporar. Cand l-am vizitat eu, palatul avea ceva piese de mobilier, absolut superbe si intr-o stare foarte buna. Merita un research si de tinut minte.

    1. Multumesc frumos pentru recomandare. Am auzit si el si am incercat sa si intru, insa nu a fost cu succes la momentul acela. O sa ii mai dau o incercare, poate am noroc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *