Cum mi-am luat țeapă cu Blue Air de Black Friday EMAG

Cum mi-am luat țeapă cu Blue Air de Black Friday EMAG

UPDATE

Dragilor, am discutat cu Blue Air și iată poziția lor oficială privind această promoție. Vă încurajez să îi contactați la adresa de mail dedicată, anume: emag@blueair.aero pentru a vă rezolva situația.

În dimineața zilei de 15 noiembrie, când avea loc mult trâmbițatul Black Friday, am intrat în aplicația EMAG și am găsit voucherele Blue Air. Erau mai multe tipuri de vouchere, dar cel mai avantajos (ținând cont de suma care se oferea) mi s-a părut cel de 500 lei pe care îl cumpărai la un preț de 250 lei. Am cumpărat 2 astfel de vouchere cu 500 lei. Deci aveam eu și prietenul meu 1000 lei să ne facem de cap cu o destinație de vacanță.

Era puțin peste 7:30 și deja erau probleme cu tranzacțiile, am stat cu sufletul la gură până mi s-a procesat plata. Nu voiam să le pierd. Văzusem că perioada de valabilitate era toată luna decembrie (5.12 – 31.12), mi-a trecut prin minte faptul că Blue Air o să crească prețurile atunci, dar na. Sigur găseam eu ceva. Era 15 noiembrie și valabilitatea începea pe 5 decembrie. Am așteptat cuminte să vină ziua. Nu mă gândeam pe atunci că o să întâmpin 2 mari probleme și că, per total, mi-am luat o mare țeapă cu Blue Air.

Un voucher care n-a mai fost sa fie

A venit ziua cea mare și după discuții interminabile în ce destinație să mergem, am ales în cele din urmă Cipru, în perioada 27 – 31 mai (voiam de ziua mea). Cipru a fost cam singura variantă ok ca și costuri și perioadă (2 bilete dus-întors – ~980 lei), restul crescuseră extraordinar de mult. Îmi doream Malaga, dar costa 2500 lei pentru 2 persoane și am zis pas. Ba mai mult, Bologna în luna martie (deci nu august) costa undeva la 1000 lei. Wtf, Ryanair d-abia așteaptă să-mi vândă biletele astea cu 10 euro.

Pe la ora 10 seara am deschis site-ul Blue Air, am selectat datele de plecare și am ajuns în pagina unde este formularul de plată cu toate cheltuielile, plus o secțiune unde trebuie să introduci codul de pe voucher. Aveam o sumă totală de 980 lei de plată. Ce nu făcusem eu în acel moment? Nu citisem regulamentul ca să aflu că nu pot adăuga 2 vouchere în aceeași rezervare. Adică să se deconteze suma de 2 ori. Am băgat 1 cod de voucher și mi-a zis că mai am de plată și alt cod nu mai puteam băga. Ok, my bad, rewind, o luăm de la capăt.

Am făcut apoi o rezervare doar pentru o persoană ca să ajung la 500 lei – suma pe care o puteam acoperi cu 1 voucher. Dar ce să vezi? Voucher-ul fusese deja folosit. Deci eu nu încheiasem tranzacția anterioară, doar aplicasem voucherul cât să spună ce valoare are și l-au considerat folosit. Nu știu în ce univers de e-commerce se mai întâmplă asta. Am pierdut 1 voucher aiurea. Am sunat în call-center să verific dacă nu cumva era o eroare. Nu, era folosit. Chiar dacă puteau să vadă în sistem că tranzacția era încă în pending, cică nu mai e valid. Să mor de nervi, nu alta.

Deja pierdusem jumătate din sumă pe nimic. Ce să mai facem acum? Hai să make the most of it și să luăm o cursă internă. De 500 lei nu mai găseai nimic altceva internațional pe Blue Air. Am ales Iași, vedem și noi orașul, ajungem și pe la niște conace, hai că o să fie bine, deși Blue Air ne faultează pe banii noștri. Și aici intervine și a doua problemă, poate mai mare decât prima.

Tu stii cat valoreaza taxele de aeroport?

Am bifat Iași pentru iunie, găsisem bilete dus-întors, 2 persoane cu 500 lei în total. Perfecțiune, fix cât mai aveam cu al doilea voucher. Introduc codul de pe al 2-lea voucher. Ce surpriză credeți că a mai urmat? Taxele de aeroport nu sunt acoperite de acest voucher. Probabil vă gândiți că habar nu aveți cât sunt taxele alea, nu? Pentru că nu aveți ocazia să vă întâlniți cu ele (doar dacă mergeți prin agenții). Taxele de aeroport reprezintă jumătate din valoarea unui bilet de avion. Adică eu mai aveam de plată cam 255 lei. V-ați prins? Fac o schemă.

Eu cumpăr 1 voucher cu 250 lei ⮕ voucher-ul are o valoare totală de 500 lei ⮕ vacanța fără voucher costă 500 lei ⮕ taxele de aeroport costă 250 lei și nu sunt acoperite de voucher-ul meu:

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––Total vacanță 500 lei (voucher + taxe aeroport).

Deci ar trebui să plătesc 500 lei pe o vacanță cu voucher care mă costă 500 lei și fără voucher? Credeam că definiția voucher-ului zice:

A small printed piece of paper that entitles you to a discount or some kind of good or service.

sursă

Unde am o reducere aici? Aș putea înainta frumos o reclamație către ANPC pentru reclamă mincinoasă, ca să se învețe și Blue Air minte că nu crești ca brand doar cu campanii de Black Friday, ci ajută și să nu-ți iei clienții de proști. Da, în regulament zice că nu sunt acoperite taxele de aeroport, așa s-au spălat pe mâini (legal), însă nu și ca principiu. Taxele astea de aeroport sunt mereu în costul total al biletului. E ca și cum m-ar pune acum să plătesc extra dacă vreau să îmi piloteze cineva avionul cu care voi călători. Bine, fie, plătesc și asta dacă zice undeva clar. Pentru că taxele de aeroport nu sunt trecute transparent alături de celelalte costuri (bagaj extra, loc preferențial), ci apar din neant ca plată:

Am în dreapta formularul de plată cu biletele – am 0 lei pe total extra servicii. Unde sunt taxele de aeroport în formularul de plată? Îmi zice că mai am de plată 255 lei, dar în stânga, unde am pus voucher-ul și deduc eu că ar fi taxele de aeroport. Dar de ce nu știu cât sunt aceste taxe în tot acest proces, de dinainte de a ajunge în pagina de plată? La fel cum știu cât costă bagajul extra, locul x din avion etc de dinainte să fac plata, așa ar trebui să știu și aici. Mai ales că mă condiționează să fac plata astfel pentru că deja m-a obligat să folosesc voucher-ul (conform problemei povestite mai sus) ca să știu de aceste costuri.

O directivă a Uniunii Europene zice foarte clar:

Comercianții trebuie să afișeze costul total al produsului sau al serviciului, precum și orice tarife suplimentare. Cei care efectuează cumpărături online nu vor trebui să plătească tarife suplimentare dacă nu au fost informați în mod corespunzător de acest lucru înainte de a realiza comanda.”

Sursa

Eu nu am fost informată de valoarea taxelor de aeroport înainte de a face comanda și mi se pare un abuz să mă forțeze să aplic voucher-ul ca să aflu că mai am de plată x sumă și apoi, dacă mă răzgândesc și nu închei tranzacția, voucher-ul să devină inutilizabil. Am scris că tre Blue Air să semnalez acest lucru, mi-au răspuns cu asta:

Voucherul se aplica la valoarea biletului care include si bagajul de mana, mai putin pentru achizitionarea serviciilor aditionale (ex: bagaj de cala, loc preferantial, taxe de aeroport, etc.), urmand ca din costul total al acestuia sa fie scazuta contravaloarea voucherului, suma finala ce va trebui achitata reprezentand diferenta dintre pretul biletului si valoarea intreaga a voucherului. Taxele de aeroport se apluca pentru orice zbor atat in aceasta promotie cat si in afara ei.

Mda, mersi.

A, și încă ceva. Nu am cum să returnez aceste vouchere pentru că perioada de retur a fost între 15 noiembrie și 28 noiembrie. Iar perioada lor de valabilitate a început de pe 5 decembrie. Eu le aveam în inbox de pe 15, dar am putut realmente să le folosesc d-abia pe 5 decembrie. Credeam că perioada de retur nu ar trebui să facă overlap cu perioada în care nu poți utiliza produsul. Ca și cum comand un aspirator, îi ia 2 luni să ajungă și eu puteam să-l returnez doar într-o lună.

Scriu articolul ăsta ca să știe și alții de cum lucrează Blue Air. Și Emag să știe, de asemenea, cu cine face campanii de Black Friday. Urmează să contactez EMAG prin call-center să discut mai multe și cu ei. De ce nu mai sun Blue Air? M-am lămurit deja ce fel de mânării fac. Nu am ce să le mai zic, sesizarea ANPC will do the rest.

O să fac updates de cum se rezolvă problema.

23 Replies to “Cum mi-am luat țeapă cu Blue Air de Black Friday EMAG”

 1. Procedurile de la companiile aeriene ar trebui predate la educație civică. eu mi-am luat o țeapă de la Tarom că aveam bilet dus-întors, iar dacă nu te prezinți la dus, se anulează întorsul. Era scris în regulament 🙃

 2. Trebuia sa citesti regulamentul campaniei BlueAir inainte sa cumperi voucherele. Scria ca taxele de aeroport nu sunt acoperite.
  Eu am cumparat la fel ca tine, 2 vouchere de 500RON. Am facut 2 rezervari separate catre Barcelona. Costul biletelor era de ~1300lei. Am mai achitat 380RON taxele de aeroport.
  500+380= 880. Am iesit cu ceva in castig, sa zicem 🙂

  1. Pentru situatia ta, da. 🙂 Insa ce fac cei care vor sa achite 1 bilet asa cum am vrut eu si am explicat mai sus? Vezi, acel ”sa zicem” de la finalul propozitiei tale nu ar trebui sa fie daca era o promotie construita ok.

 3. La fel și la mine. E o chestiune interesantă care se întâmplă acum. Ei au pe site un fel de perioadă de reduceri de 15% și surpriză: nu pot să folosesc voucher-ul respectiv dacă e perioadă de reduceri. :)) Practic, l-am cumpărat ca să aștept să încheie ei chestiunea asta prin ianuari și să nu mai fie valabil.

 4. Nu inteleg sincer, aderezi la o promotie unde nu citesti TOS si te plangi ca ceva…
  Singura problema reala este acel voucher disparut desi nu este folosit.

 5. Voucher-ul nefolosit in mod sigur ti-l vor da inapoi dupa ce iese tranzactia din pending (adica sper ca in 2-3 zile se vede ca nu e efectuata). Daca nu, se numeste furt si trebuie sesizat nu doar ANPC ci si politia. Daca nu ai apasat mai departe pe butonul de cumparare, ci doar ai introdus seria voucrher-ului nu inseamna ca ai efectuat plata. E ca si cum mi-ar bloca banii din cont la plata cu cardul doar daca introduc datele de pe card, fara sa apas pe butonul „cumpara”.

 6. Si eu am cumparat un voucher de 250 lei, dorind sa acopar un zbor dus-intors de 248 lei. Am crezut ca voi economisi 50%, practic. Desi am citit conditiile, am reusit sa ratez partea cu taxele de aeroport. Asta e, my bad. La prima incercare de folosire, voucher-ul mi-a scazut 250 de lei din cei 248 cat costa biletele, ajungand astfel la 0 lei rest de plata, totul parea ok. Insa, cand sa finalizez rezervarea si sa platesc (0 lei, adica), in pagina procesatorului de plati aveam pretul integral, 248. N-am facut plata, rezervarea a ramas in pending si s-a anulat automat in cateva ore. Pana aici suna ca in cazul tau, doar ca pentru mine voucher-ul a continuat sa fie valabil. Categoric nu e ok ca al tau a disparut in neant, pe partea asta sigur vei avea castig de cauza la ANPC. Erau abia primele ore ale zilei de 5 decembrie, am crezut ca e un bug si am zis ca reincerc dimineata. Aici a inceput distractia: aplicam voucher-ul si imi spunea ca mai am de plata aprox. 103 lei. Am revenit la conditii, abia atunci am observat partea cu taxele de aeroport. Asa ca am expandat preturile biletelor, pentru a vedea defalcarea. Dintr-o serie de vreo 3 taxe, am presupus ca „APT fee” e taxa de aeroport, se ridica la vreo 50 de lei in total. Deci tot nu avea logica. Am sunat la call center, am povestit ambele experiente, mi s-a zis ca e bug cunoscut, nu se aplica integral voucher-ele, si ca spera sa se rezolve in 2-3 ore. Tipa a fost foarte de treaba, parea convinsa ca urmeaza sa am 0 rest de plata, am inceput sa cred ca taxele de aeroport or fi altceva, separat, si nu e cazul la mine. In jumatate de ora, cea cu care am vorbit a revenit cu un telefon sa-mi spun ca voucherul nu acopera taxele de aeroport. Ok, dar tot nu se pupa restul de plata. A mai investigat si m-a sunat iar, ca sa-mi spuna ca de fapt toate acele taxe din defalcarea pretului sunt taxe de aeroport. Asa iesea matematica, intr-adevar. Si de-aici a inceput problema mea. Nu mi se pare ok sa spui ca platesti separat niste taxe, dar nu scrie negru pe alb cum le identifici in pret, ca sa stii in ce te bagi. Vorba aia, nici cei de la call center nu au stiut din prima. Inca nu am facut reclamatie, nu mi-e clar daca termenii si conditiile ii acopera suficient, deci astept si eu cu interes updates la situatia ta.

  1. Wow. Deci ai avut si tu cam aceeasi problema. Imi pare rau ca ai trecut si tu prin asta. O sa revin si eu cu updates mai clare. Momentan am vorbit doar cu emag care o sa vb cu blue air sa vad daca imi pot recupera banii.

 7. Cand ma gandesc ca era sa „prind” si eu doua vouchere 😬 dar m-am razgandit la gandul la taxele de aeroport, desi, chiar nu ma gandeam ca reprezinta un procent asa mare. Black Friday romanesc… sunt foarte in garda cand cumpar de pe E mag, in general ii evit pe cat pot.

 8. Am o problema similară.Am solicitat rambursarea în termenul de 14 zile și sunt pasat intre eMag și Blue Air.ANPC pare a fi singura soluție, cu rugămintea de a posta un update la articol dacă reușești să rezolvi problema.

 9. Am si eu problema cu taxele de aeroport, in utilizarea voucherelor.
  Eu nu am gasit in regulament nici o precizare despre acest lucru.
  Tu ai gasit asa ceva?
  Multumesc!

  1. Buna, Dan! Da, este precizat in regulament ca acestea nu sunt acoperite…insa recomand sa ii contactezi la adresa lasata la inceputul articolului pentru a rezolva 🙂

   1. Eu nu am gasit aceasta informatie in regulament. Scrie ca se pot achizitiona bilete, atit. Ai gasit altceva?
    Din pmdv, bilet e cel pe care il cumpar de pe site-ul lor.

   1. Tocmai am văzut postarea de care zici. Dar nu vad cum ți-ai rezolvat problema. Parca voiai banii înapoi. Ce ai obținut?

 10. Mie( 2 vouchere de 250 ron) si unui alt prieten (pe care-l convinsesem sa cumpere si el, ca-i oferta), ne-au returnat banii. Am discutat indelung pe mail, si pe messenger-ul facebook-ului cu cei de la emag, si intr-un final au fost restituit sumele achitate pe vouchere fiecaruia.

 11. Am patit exact acelasi lucru, aceeasi teapa mizerabila marca Blue Air.

  In cazul meu, din pretul biletelor de 659.96 RON, doar 99 RON s-au supus conditiilor voucher-ului, restul de 560.96 RON (adica 85%!) au considerat ca reprezinta taxe de aeroport si alte taxe. Cu ei nu m-am putut intelege asa ca eu am facut si reclamatie la ANPC. Am primit raspuns dupa 30 de zile in care mi-au spus ca nu am castig de cauza pentru ca sunt acoperiti de clauza pe care ai mentionat-o in articol.

  Partea si mai draguta este ca probabil nu o sa ma bucur deloc de acele bilete. Peste o saptamana si un pic ar fi zborul, exact dupa ce se termina restrictiile de zbor si starea de urgenta. Am sa le scriu ca doresc sa anulez, dar cel mai probabil, din nou, vor fi acoperiti legal pentru ca starea de urgenta nu va mai fi activa cand o sa am eu zborul.

  Nu mai cumpar in veci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.