
Coronavirus, de ce ar trebui să rămâi calm
În primul rând, pentru că panica nu a ajutat vreodată pe nimeni. Exarcerbarea unui astfel eveniment nu o să facă niciun Coronavirus să dispară și nici nu o să te facă imun(ă).
În al doilea rând, you should take everything with a grain of salt. Sunt multe știri ce amplifică panică, îmi apare una în feed la fiecare 5 minute de refresh. E greu să stai în social media și să fii bombardat de informații panicoase de mai multe ori pe zi. Nu e cea mai bună metodă să rămâi calm, dar poate o varianta ar fi să îți limitezi accesul la un feed, unde nu poți controla 100% faptul că Maricica dă share la site-uri dubioase și să îți alegi singur de unde să te informezi. Am compilat mai jos o listă cu articole și surse pe care le consider oficiale și de încredere care o să te ajute să vezi lucrurile un pic altfel. Cu cifre și facts.
- The Guardian: What is coronavirus and what should I do if I have symptoms?
- Vlad Mixich (expert în politici de sănătate) – Postare 1: https://www.facebook.com/vlad.mixich/posts/10157934823364920
- Vlad Mixich – Postare 2: https://www.facebook.com/vlad.mixich/posts/10157936783749920
- Informare Ministerul Sănătății: http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/?fbclid=IwAR3t5nce618lPiVKcDsmdEblxXDrtLBXea3vlpflfX7t1JGcKLOgn22_DeE
- Statistici de răspândire a virusului pe zone / populație: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/?fbclid=IwAR3pXK1DVVaX71YrFcgkCpHOcWvtxjjq__yOgGSJuu3546H9jlvi2c509OE
Și niște citate mai jos:
As of 22 February, China has recorded 2,345 deaths from the Covid-19 outbreak. Health officials have confirmed 76,288 cases in mainland China in total. More than 12,000 have recovered.
Articolul din The Guardian este scris pe 23 februarie, dar în mare cam acolo suntem. Deci sunt peste 76.000 de cazuri estimate, dintre care 2345 de decese. Asta înseamnă o rată a mortalității de 3%. Cei mai afectați sunt persoanele în vârstă și cei care suferă de boli de inima sau diabet. Pe scurt, oamenii care au deja un sistem imunitar foarte slăbit. Ușurința cu care se propagă virusul dat fiind și faptul că poți călători atât de ușor oriunde a creat această isterie. Ce nu are impact doar la nivel de sănătate, ci și economic (mai multe evenimente globale importante au fost anulate) sau turistice ( ultimele 2 zile din Carnavalul de la Veneția au fost anulate)
Should we panic? No. The spread of the virus outside China is worrying but not an unexpected development. The WHO has declared the outbreak to be a public health emergency of international concern. The key issues are how transmissible this new coronavirus is between people, and what proportion become severely ill and end up in hospital.
Acum virusul a ajuns în regiunea de Nord a Italiei și de acolo nu mai e mult până la noi, dat fiind faptul că Italia este probabil una dintre țările cele mai frecventate turistic de către români + câți lucrează acolo. Câteva sfaturi de cum au fost prezentate de Vlad Mixich în postarea sa:
Treimea sfântă e asta:
1. Spălăm des mâinile!
2. Stăm acasă la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală, respirație dificilă!
3. Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele!
Am început chiar să îmi dezinfectez telefonul, ceea ce nu făceam înainte. Am și măști de protecție, dar nu m-am împăcat bine cu ele neapărat, arma mea e fularul peste față.
Nu am vacanțe planificate prea curând în străinătate, nu îmi dau seama care va fi situația peste câteva luni, dar sper să nu devină o isterie generală. Realmente nu sunt îngrijorată pentru mine, ci pentru părinții și bunicii mei, care ar putea fi vulnerabili la această nouă formă de gripă, la fel cum pot fi vulnerabili și la versiunea locală de gripă, ca să îi zicem așa. Doar că ei nu îi zicem cu virus în componentă, deci nu e așa scary, nu? În orice caz, i-am instruit deja și pe ei cu sfaturile de mai sus.
”Am o vacanță planificată într-o zonă cu risc, ce să fac?”
E tricky. Deși poți să fii încrezător și să îți iei toate măsurile de igienă, va trebui să intri în carantină la întoarcere sau să rămâi blocat pe undeva. Ceea ce nu e foarte plăcut. Sau unele zone să se închidă din rațiuni de răspândire a virusului, iar în această situație nu mai ai ce să faci, ci doar să îți anulezi vacanță sau să alegi alt loc mai puțin expus.
Între timp, informare din surse sigure, spălat pe mâini sau folosit gel dezinfenctant și stat acasă (în caz de răceală). Coronavirus în a nutshell.
