Cât de greu este să ții un jurnal alimentar

Cât de greu este să ții un jurnal alimentar

Să ții un jurnal alimentar e unul dintre lucrurile alea care sunt aparent simple, dar cu toate acestea, cumva, îți e târșă să-l faci. Ca atunci când îți propui să suni să faci programare la tuns. Tot amâni. Avoiding simple tasks because why not.

De când am început dieta (apropo, acum sunt în etapa de menținere), a fost nevoie să îmi țin cu strictețe numărul de calorii sub control, a fost nevoie să notez tot ce mănânc, cantitățile, orele etc. Desigur, făceam asta și înainte să merg la nutriționist, dar mai din an în Paște, așa. După ce am început oficial dieta, zi de zi a trebuit să notez fie în aplicație, fie pe foaie, tot ce mâncam. Absolut tot, chiar și o măslină luată ca snack trebuia trecută. Nu de alta, dar acum o măslină, mai încolo 3 măsline, apoi muști dintr-un burger și tot așa să pierzi controlul.

Ce informații cuprinde un jurnal alimentar?

Evident ce ai mâncat în ziua respectivă, dar sub ce formă?

  • Gramaj: Mâncarea e trecută cu gramaj pentru fiecare porție. Sau pentru produsul individual. De exemplu, la salate, eu obișnuiam să cântăresc roșiile, ceapa, castraveții, fiecare componentă. Îmi era mai simplu să știu așa cât mănânc realmente din fiecare, decât să cântăresc porția de salată cu totul.
  • Orele: la ce oră ai luat fiecare masă & gustare. Eu am încercat să mă încadrez în următoarele intervale orare: până în ora 10 pentru mic dejun, până în ora 15 pentru prânz, până în ora 20 pentru cină
  • Apă: să treci câți litri de apă bei. Nu am trecut niciodată mențiunea asta, recunosc că mi-a fost prea lene, de multe ori și uitam câte pahare am băut.
  • Activitatea fizică: trebuie să menționezi câte calorii ai ars în ziua respectivă sau câți pași ai făcut / ce tip de antrenament & cât a durat.

Aplicație sau jurnal alimentar fizic?

Eu folosesc myfitnesspal și știu că nu este chiar perfect, nu te lasă să dai export la tot planul alimentar (excel) ca să ai un overview mai clar decât daca alegi varianta premium. Also, nu sunt chiar absolut toate alimentele / mâncărurile introduse în sistem. Dar e ce trebuie chiar și așa. Desigur, știu că sunt și alte aplicații, dar nu am avut entuziasmul de a face research pe subiect. Era suficient că trebuia să stau să monitorizez totul.

Treaba arată cam așa:

În paralel, când aveam vizitele la nutriționist, scriam pe hârtie ce am mâncat în ultimele 2 săptămâni – adică reluam cumva ce scriam deja în aplicație. Posibil că era mai simplu să îi trimit o colecție de printscreens, dar aveam poftă de scris de mână, ce pot să spun:

Nu e obositor?

Poate fi, d-asta mai am lacune uneori în jurnal. Însă cu timpul ajungi și să înveți cum să le cântărești ochiometric și ce calorii ar avea fiecare. Acum recunosc că apelez la jurnal mai mult în zilele în care știu că urmează să mănânc ceva foarte caloric – ca să pot balansa restul de alimente. De exemplu, dacă la ora prânzului voi mânca niște cartofi prăjiți, atunci seara să mănânc o salată sau ceva mai light. Și, bineînțeles, să fac cât mai multă mișcare, indiferent de zi & ce mănânc.

Deci, ajungi să te obișnuiești și nu mai pare așa o corvoadă. Ba chiar nu trebuie să mai fie atât de strict, la virgulă – asta în etapa de menținere, zic. Ce mi se pare trist este că trebuie să fac acest lucru toată viața. Am un metabolism lent, trebuie să țin sub control caloriile. Și nu pot să spun că e ideal să mă gândesc mereu ”dar asta oare e ok să mănânc?”. E foarte tricky să nu cazi în vreo extremă când vine vorba de alimentație – prea mult / prea puțin.

Mă simt ca și cum merg în permanență pe o sârmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *