Conacul Udriște-Năsturel din Herăști
Conacul Udriște-Năsturel l-am descoperit acum 2 săptămâni, când căutam o locație în apropiere de București pentru un shooting. Și voiam un peisaj mai frumos, mai de toamnă, mai desprins de betoanele din București. M-am cam săturat de viața asta urbană, mai ales de când este și pandemia. De fiecare dată când prind ocazia, plec din București.
Și pentru shooting mi-am dorit același lucru, mai ales că aveam un model superb de pozat. 😀 Nu îmi amintesc exact cum am găsit conacul ăsta, dar mă felicit pentru descoperirea făcută. Ana nici nu știa unde mergem, i-am zis că am găsit eu ceva abandonat (așa trăiam cu impresia că este) și că sunt șanse să ajungem acolo și să descoperim că nu avem cum să intrăm. Din expedițiile mele nu o dată s-a întâmplat acest lucru.
Conacul Udriște-Năsturel din Herăști
Conacul Udriște-Năsturel se află în Herăști, o localitate aflată la o distanță de 1 oră cu mașina față de București, dacă vii din nord sau 30 min dacă vii din sud. Când am ajuns, am parcat mașina lângă biserica conacului (cred că a aparținut cândva acestui conac) și ne-am întâlnit cu niște oameni care tocmai veneau de la conac. Nu doar că nu pică pe tine clădirea, dar, mai nou, se și poate vizita fără intri pe ascuns. Ahem 😛
Conacul a fost construit în 1664, de frații Năsturel, cărturarul Udriște Năsturel și Cazan Postelnicul Năsturel. Conacul a fost clădit doar din piatră șlefuită, adusă din Bulgaria. Este singurul monument ce datează din acea perioadă care este ridicat pe de-a întregul doar din piatră șlefuită. În anul 1831 a intrat în proprietatea principelui sârb Miloş Obrenovici. Soția sa, Maria, se pare că a fost amanta lui Alexandru Ioan Cuza! Uite ceva ce nu cred că am învățat la lecțiile de istorie.
Conacul de piatră (așa cum mai este numit) are o suprafață de 680 m², cu 7 camere mari la etaj și 7 la parter. În 1931 a suferit un incendiu. În 1949 a intrat în custodia comuniștilor și tot aceștia (!) l-au și restaurat, fiind astfel adus la forma sa inițială.
În prezent
În momentul de față conacul este deținut de propietari privați, nu mai este în tutela statului. Are o valoare estimată la aproape 2 milioane de euro și este declarat monument istoric.
Cu un weekend înainte să ajungem noi, la conac avusese chiar nunta proprietarilor, așa cum ne-a spus doamna ce ne-a făcut turul domeniului. Propietarii pare că investesc momentan în diverse reparații, la fața locului erau mai mulți muncitori ce lucrau la o clădire tip anexă din curtea conacului.
Conacul nu este decorat cu mobilă, are foarte puține elemente de decor. Dar este impresionant prin arhitectura sa. Aflat pe colină, în apropierea râului Argeș, în lumina soarelui, părea că ești la o vilă din Toscana.
Deși conacul se află într-o localitate relativ sărăcăcioasă (cu oameni ce ascultă manele și sparg semințe în fața bisericii), zona este foarte frumoasă ca și peisaje. Ca și FYI, domeniile Greaca se află în imediata propiere.
7 Replies to “Conacul Udriște-Năsturel din Herăști”
Inainte de retrocedarea catre actualii proprietari,afost muzeu de ceramica si sticlarie ,parca,apoi…
Apoi in paragina… 🙁
L-am vizitat cu ceva timp inainte sa fie retrocedat si arata mult mai bine, cel putin peretii exteriori pareau mai sanatosi. Acest conac la un moment dat a luat foc, partea de sus era din lemn, si statul roman l-a refacut complet si a intrat in circuitul muzeal. Gazduia diverse expozitii, cand am fost eu erau exponate de fier, pazeau ca pe ochii din cap un cazan mare de facut tuica – sa nu fie furat pt fier vechi. Dupa retrocedare au fost tot felul de zvonuri ca vor sa faca nu stiu ce tabacarie in interior. Ma bucur ca macar nu au facut asa ceva. Sa speram ca nu o sa se degradeze mai mult. Cei de la muzeu chiar aveau grija de el. In spate lui este o zona plina de liliac.
Buna ziua
Stiti cumva ce statut are acum, in 2023, conacul din punct de vedere al accesului publicului? Am intelesc ca este in proprietate privata de cativa ani, deja, dar se mai poate vizita, macar curtea, imprejurimile? Multumesc.
Se poate vizita gratuit, în weekend.
Am fost astăzi 13 mai ’23. Se poate vizita sâmbăta și duminica, orele 10-16, gratuit!!
Merită!!!
Multumim pentru informatie 😀