Am început un program de meal prepping
Meal prepping este un concept de healthy lifestyle prin care îți planifici și pregătești mâncarea pentru o anumită perioadă de timp. Cel mai adesea planifici pentru o săptămână, deși cred că sunt și cazuri când faci acest lucru și pentru o lună întreagă. Poate nu să o și pregătești, căci nu știu ce ai putea pregăti cât să reziste o lună. Nici nu ar mai fi sănătos totodată să mănânci mâncare învechită. Dar ideea în sine este una foarte bună dacă ai aceste 2 obiective în vedere:
- Dorești să slăbești: de altfel, orice plan de nutriție se bazează pe un meniu prestabilit, ăsta e și primul pas spre meal prepping. Diferența constă în ce moment pregătești mâncarea. Fie aplici acest concept de meal prepping și ai mâncarea deja gătită pentru câteva zile, fie o pregătești la momentul în care ai de gând să o consumi. Meal prepping-ul te ajută să îți monitorizezi cantitățile și caloriile consumate. Avantajul este că te scutește de timp în work-days și așa nu mai ai scuză că nu ai când să îți pregătești ceva sănătos.
- Dorești să economisești: știi atunci când te duci la cumpărături și nu știi exact ce vrei să mănânci într-o săptămână, așa că îți cumperi de toate? Dacă îți faci meniu beforehand, atunci vei avea o listă clară de ingrediente și maxim o să mai cumperi 2-3 lucruri ce sunt off-list. Dar cel puțin nu faci un bon fiscal de sute de lei.
Cum m-am decis să fac meal prepping
Lipsa de timp și o stare generală destul de proastă. Alimentația poate să îți schimbe absolut complet felul în care te simți. Acum 2-3 luni am avut un workload și un stres destul de mare, atât la muncă, cât și în viață personală. Nu am mai ținut cont de nimic și am mâncat mult fast-food, din lipsă de timp și tragere de inimă. Da, când sunt foarte stresată, nu îmi doresc decât să zac undeva și să nu fac nimic. Odată depășită perioada respectivă mi-am dat seama că am rămas cu obiceiul prost de a mă decide pe loc, când îmi e foame, ce ar trebui să mănânc. Și pentru că eram și contra-timp, atunci alegeam ceva rapid și nesănătos. Asta mi-a afectat destul de mult și starea de spirit, eram mereu pesimistă, tristă și nu reușeam să îmi revin deloc.
Am mers la nutriționist din nou (odată ce termini programul de slăbit la Clinica Kilostop ai forever, în fiecare an, o consultație gratuită) ca să îi spun de planul meu cu meal prepping. M-a încurajat să fac asta și m-am pus pe treabă.
Primii pași:
- Am ales perioada de timp și masa zilei pe care o voi pregăti: pentru 5 zile, prânzul va fi pregătit în avans. Ocazional și masa de dimineață. Cina nu am luat-o în calcul pentru că teoretic am timp seara (dacă e pandemie și no social life) să îmi pregătesc ceva. Plus, masa de seară ar trebui să fie mereu ceva light, fie o supă / ciorbă (deja făcută), fie o salată, deci nu mi-ar lua mult timp.
- Mi-am cumpărat 5 caserole
- Mi-am făcut un meniu: nu există ceva standard, poți căuta articole ce îți lasă direct idei de rețete sau, cel mai bine, să te gândești la ce îți place ție să mănânci.
- Am o aplicație de numărat calorii: categoric ajută pentru cântărirea preparatelor și monitorizarea caloriilor
Apoi a urmat momentul de pregătire și așa mai departe, dar o să revin cu un articol separat, după ce învăț mai multe despre acest proces. Momentan sunt la week 2 of meal prepping și încă nu am suficient knowledge valoros ca să îl împărtășesc cu voi. Plus, la articolul următor voi reveni și cu rețete și sfaturi. 😀
Week 1 a decurs bine și chiar m-am simțit cu moralul ridicat și am avut un tonus mai bun. Vă țin la curent!
2 Replies to “Am început un program de meal prepping”
Spor! Am vazut si eu varianta de mancare pe o luna, si in cazul acela, puneau mancarea extra la congelator, si scoteau la nevoie (de exemplu, breakfast burrito)
Da, congelatorul intra la datorie pe un termen asa lung :))