Târgul de Crăciun din Budapesta

Târgul de Crăciun din Budapesta

Am făcut o mică escapadă de zilele astea libere și am plecat în Ungaria. Vine curând un articol dedicat pentru asta, apropo. Pe lângă vizitatul orașului, am mers și la Târgul de Crăciun din Budapesta să ne încântam privirile și să ne încălzim cu niște vin fiert. 

Auzisem în anii anteriori că au un târg frumos, demn de vizitat, inspirat de la vecinii lor din Vest: Austria, Franța și Germania. Însă Târgul de Crăciun din Budapesta a fost sub așteptările noastre. Nu știu dacă au decis că anul acesta să fie făcute niște economii, dat find contextul actual, dar nu era nimic notabil. Sau poate am avut noi niște așteptări prea mari. Târgul era compus, de fapt, din două târguri relativ mici. Mai mici decât ce avem noi în București. 

Târgul de lângă Fashion Street

O piațetă la intersecția mai multor străzi, printre care și Fashion Street, era locul dedicat acestui târg. Căsuțele de lemn ce serveau mâncare imprejmuiau piata, iar în mijloc era un brad simpatic. Mirosea puternic a vin fiert, ciolan fript și kurtos kolacs. Ca pe meleagurile noastre, de altfel. Am făcut 1-2 poze, la cozile de mâncare nu am stat, că nu aveam răbdare și apoi am purces pe Fashion Street, ce era decorată cu luminițe. Am intrat în câteva magazine și ne-am cumpărat papuci pufoși, îmbrăcăminte pentru petrecerea de Crăciun și alte lucrușoare mărunte. A fost un târg mai de shopping, mai puțin despre spiritul de Crăciun.

Târgul de lângă Basilica Sfântul Ștefan

A avut o proiecție de lumini pe biserică. Inițial am fost foarte încântată să văd un spectacol de lumini. Biserica arăta superb și era foarte impunătoare. Dar când am văzut că prima proiecție e o poveste despre cum să te căsătorești și să faci copii și să crezi în Dumnezeu (ok, vizual arăta bine), am zis că nu îmi trebuie așa ceva și nu am mai stat să mă uit. Subtilitatea filmulețului era precum cea a unui elefant într-un magazin de bibelouri. Rata natalității în Ungariei este într-un declin continuu.

Târgul avea mai multe culoare de căsuțe ce vindeau mâncare, dulciuri, bijuterii, chestii handmade, decorațiuni etc. Atmosfera de Crăciun era mai pregnantă și inclusiv aveai un panou digital unde puteai să îți faci un selfie și să ți-l trimiți pe mail. Cam asta era highlight-ul. Acum mă gândesc că nu am văzut niciunde un carousel de călușei. Păcat, ar fi fost nice.

Bine că nu am fost special în Budapesta pentru Târgul de Crăciun, să străbatem țară în lung și lat să vedem aceste mici târguri ce nu aveau nimic deosebit.

Târgul de Crăciun din Budapesta
Târgul de Crăciun din Budapesta
Târgul de Crăciun din Budapesta
SONY DSC
Târgul de Crăciun din Budapesta
Târgul de Crăciun din Budapesta

Pe meleagurile noastre

Am fost la târgul de Crăciun din Drumul Taberei duminica trecută. A fost măcel acolo. Sectorul cu cea mai mare densitate a populației și toți erau în momentul ăla la târg. Am înaintat cu greu, nu am văzut ceva extraordinar și prețurile erau cumplite. 50 Lei un sendviș. Prefer să îmi fac acasă atmosfera necesară de Crăciun, decât să mai merg să mă calc în picioare cu alții. Noi am fost duminică, dar dacă am fi mers sâmbătă, pe lângă și mai mulți oameni, am fi putut asculta și manele. Un vis.

La cel din Piața Constituției nu am ajuns, însă am înțeles că e sub “calitatea” celui din Drumul Taberei. Posibil mai ușor de străbătut, nefiind așa mulți oameni, dar plin de gropi. Crăciun fericit, ce să zic. 

S-au aprins luminițele din brad, în Brașov. Puhoi de lume. De Sibiu nu am auzit să fi fost ceva ieșit din comun, am mers anul trecut, ne-am simțit bine, dar nu simt nevoia să îl revăd anul acesta. 

Numitorul comun între toate târgurile astea este prețul. Toate produsele sunt extrem de scumpe, iar aglomerația e inconfortabilă. 

Drept urmare, în continuarea acestor sărbători minunate, o să recreez atmosfera de Crăciun cât pot eu de bine la mine acasă și o să mai fac o drumeție pe la munte, pentru peisajele de iarnă. E mai bine pentru suflet așa decât să ascult manele la un târg de 2 lei. 

Puteti citi AICI impresiile mele si de la alte targuri de Craciun din Europa.

One Reply to “Târgul de Crăciun din Budapesta”

  1. Am fost într-o seară din timpul săptămânii în ambele târguri și nu am prins extrem de aglomerat.
    Cel din Constituției mi s-a părut destul de modern față de alți ani: plată cu cardul cam peste tot, produse și în engleză, nu este extrem de kitchos, ci cât să meargă de Crăciun. Muuulți turiști. Prețuri decente și pentru mâncare, și pentru produse.
    În Drumul Taberei e simpatic decorată pasarela și tot parcul cu luminițe pe lângă târg. Ei măcar au ceva (cc @Clotilde), dar rămâne un târg pentru un sector csf.
    În cele din urmă, târgurile astea sunt pentru copii și pentru turiști.
    Ah, și nu l-am prins deschis pe cel de la Operă, am auzit că merită și acela o vizită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *