3 locuri abandonate pe care aș vrea să le explorez
Îmi e tare dor să explorez locuri abandonate, dar în ultimul an am avut tot mai puțin timp pentru asta. Să fac research, să planific când, cum și unde plecăm. Să aflu dacă sunt accesibile astfel cât să nu batem drumul degeaba. Vreau să revin la obiceiul meu de a găsi aceste locuri ascunse, însă cu siguranță nu mai pot fi escapade de o zi. Am cam epuizat zona Ilfov, Prahova și Giurgiu. Știu niște locuri superbe în care trebuie să ajung, dar sunt la mare depărtare. Cred că o să ne băgăm la un road trip prin țară pentru ele.
Până atunci aș vrea să arunc o dorință în univers să pot explora totuși niște locuri foarte aproape de casă. În momentul de față sunt inaccesibile, întrucât sunt proprietăți private sau păzite. Sper doar că asta va însemna reabilitarea lor și apoi să fie redeschise publicului. În toate locurile menționate mai jos am fost în multiple ocazii, sperând de fiecare dată că o să pot vedea ceva mai mult decât un gard.
Conacul Oteteleșanu
Într-o zi mohorâtă de februarie, acum 3 ani, am făcut un drum cu mașina special pentru acest conac. Am rămas doar cu o plimbare la final, conacul fiind închis și accesul interzis. Nu prea înțelegeam cum, văzusem poze din interior publicate recent. Arăta foarte impunător și sobru, îmi imaginăm că interiorul său este distrus și golit de orice mobilă și decorațiune. Avea ferestrele și ușile complet acoperite. Probabil ca să nu se fure și mai mult. Da, în România se poate fura și nimicul din conacele abandonate.
Conacul se află în Grădinari, județul Giurgiu și a fost construit în 1895, în stilul neoclasic. A aparținut familiei Oteteleșeanu și era folosit ca și proprietate de vacanță, membrii familiei își petreceau verile pe domeniul acesta. Nu știu ce gânduri are noul proprietar, dar sper că îi va păstra grandoarea și il va aduce din nou la viață. Cred că poate fi un loc de cazare inedit, iar domeniul să fie transformat într-o locație turistică premium. Este și foarte aproape de București, deci ar putea fi un loc de weekend getaway și o experiență inedită și pentru turiștii ce vin să viziteze capitala.
Palatul Ghica din Căciulați
Alt loc foarte aproape de București, în comuna Moara Vlăsiei. Îl primesc și eu în continuare ca sugestie de explorat și documentat pentru blog, însă domeniul este păzit și nu îl poți accesa. Locul este, de fapt, un ansamblu istoric, fiind catalogat ca și monument istoric în 1945, de către Regele Mihai. Ansamblul este format din palat, biserică, parc și capelă.
De altfel, palatul aparține Academiei Române și din 1982 administratorul este Nicolae Călin Pantazi, fiul unui deținut politic din perioada comunistă. Lipsa de fonduri a adus acest domeniu într-o stare de degradare. Uneori locul este folosit ca și platou de filmare sau spațiu de evenimente, dar probabil că se întâmplă lucrul asta cu anumite limitări. Pentru că multe zone din acest ansamblu au nevoie de restaurare.
Însă pe cât de frumoasă e arhitectura sa neoclasică, plus amplasarea lângă lac, înconjurat de verdeață, pe atât de dubioasă este istoria sa. În primul rând, circulă câteva legende cum că într-una din camerele palatului ar fi fost ucisă o femeie de iubitul ei după ce acesta ar fi aflat că îl înșela. Altă legendă spune că există tunele subterane care leagă palatul de biserică de celelalte locuri administrative de pe domeniu. În al doilea rând, în 1983 s-au descoperit acolo sute de schelete îngropate. După mai multe ipoteze, se pare că acești oameni ar fi fost victime ale comunismului.
Institutul Tutunului Băneasa
Sau Institutul de Chimie Alimentara. Descoperit de mine din întâmplare când mergeam spre casă cu trotineta. Era închis cu lacăt, cum altfel. Pentru că nu m-am uitat la suficiente filme să învăț cum să descui fără chei, am rămas doar cu uitatul prin crăpătura ușii. Holul și scara ce duceau spre etajele superioare arătau impresionant. Un fotoliu stingher si amărât stătea în mijloc și erau cateva cărți vechi aruncate în jurul lui. Deși în continuare mi-aș dori să intru înăuntru să fac poze, mă consolez că altcineva a reușit să îl exploreze și a și documentat acest lucru aici.
6 Replies to “3 locuri abandonate pe care aș vrea să le explorez”
Bună, mă bucur de fiecare articol e care il publici, mai ales că împărtășesc pasiunea ta pentru explorarea locurilor abandonate, dar frumoase și demne de o soartă mai bună. Ești o sursă de inspirație pentru mine, keep up the good work!
Ce mesaj frumos <3 Multumesc mult pentru sustinere si apreciere. Ma motiveaza foarte mult sa continui aceasta serie de locuri abandonate. Multumesc!
Am reusit sa intru inpreuna cu un prieten in cladirea principala si cantina zilele trecute prin noroc pur, domnul paznic dormea care ulterior ne-a prins si amenințat cu bataia. Pot oferi poze din ambele cladiri daca doresti!
Mi-ar placea, multumesc! Astept pe adresa mea de mail 🙂
Bunaaa, și eu am aceasi pasiune împreuna cu prietena mea ne ducem in multe locuri abandonate, dar a și dori sa stiu dacă sti vreo casa sau poate chiar un “cămin” care este abandonat. Eu sunt din Giurgiu și de obicei când ies afara ies ca sa explorez cu prietena mea locuri abandonate și chiar m ar ajuta dacă ai sti cumva un loc abandonat din giurgiu
Este minunat ca vrei sa explorezi locuri abandonate! Cred ca ai prins punctul exact in ce priveste, zona Ilfov, Prahova si Giurgiu si ca ar fi grozav daca s-ar putea face ceva din astfel de locuri. Sper ca vei avea sansa sa poti vedea ceva din interiorul palatului Ghica si al Conacului Otetelesanu si sa povati afla mai multe despre istoria care se ascunde in spatele lor. Succes in explorarea ta!