Ce am mâncat bun în Sevilla
Acest articol era cât p-aci să nu existe. Și înainte să explic de ce, o să fac o paranteză mai lungă.
Am aterizat în Sevilla sâmbătă seara, la ora 19:25. Până am ieșit din aeroport, până ne-am dumirit cu transportul, până am găsit cazarea, am ajuns să facem check-in la 21:45. Am luat cazare în afara orașului, la Cucuieții din Deal. E și asta o poveste, o păstrez pentru articolul următor.
Ideea e că am ajuns hămesiți la cazarea ce se afla într-o zonă rezidențială. Aveam de căutat un restaurant la care să mâncăm. În mod normal în mijlocul unui câmp nu ai găsi mâncare la ore târzii. Dar aici vorbim de spanioli, știm că stilul lor de viață presupune să iei cina până târziu în noapte, în oraș, ca motiv de socializare. Astfel că în acea zonă am reușit să găsim un restaurant frecventat doar de localnici și cu un meniu restrâns, dar bun.
Eu m-am aruncat imediat să comand calamari prăjiți și o bere rece. Calamarii i-am luat ca să pot savura berea, asta mergea cel mai bine cu prăjeală. Și au fost așa buni! Combinația asta de calamar prăjit și bere m-a făcut foarte fericită și am știut în momentul ăla că asta vreau să mănânc toată vacanța.
Dar cum să faci un articol despre mâncarea din Sevilla doar cu un singur preparat?
Eram gata să nu mai scriu despre nicio mâncare, doar să pot mânca liniștită același preparat 4 zile, prânz și cină. Oricum, nu ar fi fost prima oară când aș fi făcut asta. În Dublin și Bruxelles s-a întâmplat la fel, am mâncat aceleași feluri de mâncare non-stop, fără prea multă varietate. Măcar erau preparate locale. Aici închid paranteza.
Am mâncat totuși și altceva în afară de calamari?
Răspunsul este da și din acest motiv există și articolul. Spania este oficial în topul preferințelor mele la capitolul mâncare. O să vă povestesc mai jos câteva lucruri bune pe care le-am mâncat.
Ce am mâncat bun în Sevilla:
- Calamari prăjiți
Obviously. Indubitabil acesta a fost felul meu preferat de mâncare și pentru că era cel mai bun cu o bere rece Estrella, berea lor locală. Într-una din zile am mâncat la un local din zona în care eram cazați (Espartina) numit Casa Pedro. Aici am savurat cele mai bune fructe de mare din viața mea – calamari și caracatiță. Panada în care erau prăjiți era făcută din mălai, dacă nu mă înșel. Fructele de mare pot avea o textură de cauciuc dacă nu sunt proaspete sau dacă le prăjești prea mult. Acestea au fost super fragede, cum nu am mai gustat niciodată. A fost prânzul perfect.
2. Tocăniță coadă de bou
Tocănița asta e chiar un preparat specific pentru Sevilla. Tot ce pot să spun este că odată ce am gustat m-a dus cu gândul fix la Maroc și condimentele de acolo. A fost extrem de fragedă, cu un sos dens și aromat. 11/10. Recomand oricui, chiar merită încercată. Tot la Casa Pedro am savurat-o, dar sunt sigură că sunt multe localuri din centrul Sevilliei care gătesc foarte bine acest preparat.
3. Paella
Evident nu aveam cum să nu încerc și Paella, acest preparat spaniol celebru. Am mâncat una absolut excelentă. A fost un mixt atât cu fructe de mare (niște creveți uriași), cât și cu bucăți de pui. Foarte mare porția, te puteai sătura lejer și am servit-o tot alături de bere. De data asta nu mai era Estrella, ci Cruzcampo. Tot bere locală, bună, dar nu depășea Estrella. Apropo, vacanța asta am băut numai BERE. Credeam c-o să-mi iau și niște vin, dar soarta a decis să rămân pe licoarea asta.
4. Platou de pește
Nu știu să va spun toți peștii din acest platou. Și nici nu ar fi indicat să vă recomand restaurantul, avea un rating extrem de mic. Rating pe care l-am verificat după ce am mâncat acolo de 2 ori. Și culmea, mâncarea a fost bună, deci nu am înțeles ce problema aveau, de fapt. Peștele a fost proaspăt, divers, și pe săturate. Vă recomand să încercați în general fructele de mare și preparatele de pește când mergeți în Spania.
5. Gazpacho
Gazpacho mai este numit și gazpacho andaluz și este o supă rece făcută din legume crude, amestecate. Am descoperit și că se poate servi direct ca băutură. Se pune într-un pahar cu pai, ca și cum ai bea un suc sau un smoothie. Eu am mâncat-o ca și supă, un aperitiv înainte de paella. A fost bună, dar e un preparat de servit mai degrabă vara, la temperaturi ridicate.
6. Churros
Am mâncat ca și snack dulce niște churros înmuiați în ciocolată fierbinte. Dacă zic ceva de churros-ul ăsta, iar mă ia poliția internetului la rost. Dar o să zic, îmi asum gusturile și preferințele. Nu a fost un churros extraordinar. Bun, dar nimic wow. Și am avut grijă să îl încerc într-un loc în care făceau exclusiv churros și mai era și afacere de familie. Deci nu tourist trap.
Eh, dar hai ca zic. Am mâncat cel mai bun churros ever în Irlanda, la un street food fest. Era mai lat decât cel din poză, era foarte moale și avea multă scorțișoară. A fost pe gustul meu.
7. Multe tapas
Am mâncat numai tapas și sandwiches la micul dejun. Combinația supremă de tapas am încercat-o la 100 Montaditos (restaurant prezent în mai multe orașe din Spania, printre care Madrid). Numele se traduce simplu prin „100 de sandwiches” și chiar au 100 de variațiuni în meniul lor. Au prețuri foarte bune și mâncarea e excelentă. Am încercat un tapas care avea următoarele ingrediente:
A fost pur și simplu de vis! Altă combinație foarte bună mi se pare cea cu brânză, roșii, măsline verzi și ulei extra virgin. Asta a fost micul dejun preferat și în Portugalia. Am mâncat tapas și într-o seară, la cină, dar tot la micul dejun intră cel mai bine.
8. Sangria
Of course, am băut și puțină Sangria. A fost bună, nu contest, dar nu e de mine. Prea dulce băutura asta.
9. O friptură cinstită
Nu am ce altceva să mai zic.
10. Leche frita / lapte fript
Conform Wikipedia, Leche frita este un dulce spaniol tipic din nordul Spaniei. Se face prin amestecarea făinii cu lapte și zahăr până se îngroașă la un aluat ferm care apoi se porționează, se prăjește și se servește cu glazură de zahăr și scorțișoară pudră. A fost bun, sunt fan scorțișoară, deci aș mânca orice desert de acest fel.
11. Salată de creveți
Uite că îmi scapă complet numele corect al acestui fel de mâncare. Pot spune că era un fel de salată a la russe, mixt de cartofi, maioneză și creveți. Bun și interesant. Creveții tot i-aș mânca mai degrabă întregi.
12. Înghețată la Amorino
Toți puștanii făceau coadă la înghețata asta. Cine ar putea să știe mai multe despre dulciuri dacă nu ei?! Așa că ne-am luat și noi mai multe variante: dulce de leche, cafea, lime și busuioc, Nociola. Ba chiar aveau și cu churros. Puteai să alegi dacă să îți pună și un macaron deasupra. Înghețată a fost bestială, recomand gelateria Amorino dacă ajungeți în Sevilla.
13. Alte mini-preparate (poze)
Prețuri
Ok-ish, depindea foarte mult de locul în care mancai. Evident, mesele în Espartina au fost mai ieftine, iar în Sevilla, în centru, mai scumpe. Dar să zicem că în medie am cheltuit cam 40 euro la o masă consistentă, unde am mâncat feluri principale, am avut niște garnitură, 2 beri și un mic desert pe care l-am mâncat amândoi. Aș spune că 20 euro de persoană la o masă e bine pentru criză în care ne aflăm.
Vă las totodată și un link către un articol care povestește ce feluri de mâncare sunt musai de încercat în Sevilla. Cu toate rețetele locale pe care eu nu am apucat să le încerc. Și o să vă ajute să vă ghidați atunci când mergeți la restaurante.
2 Replies to “Ce am mâncat bun în Sevilla”
Am văzut 100 Montaditos și în Las Palmas de Gran Canaria și era plin mai mereu. Doar că n-am văzut pe nimeni mâncând acolo, așa că m-a amuzat să citesc la tine că recomanzi pentru mâncare 😀
In 2017, in Madrid, restaurantul era super full. Acum era cam gol in Sevilla, dar sendvisurile au fost super bune.