Cum te poți proteja de frigul extrem
Vremea din România este foarte schmbătoare în ultima perioadă. În aceeași lună avem și zăpadă și soare puternic, temperaturi cu minus, dar și 20+ grade Celsius. Suntem mai predispuși la a avea un sistem imunitar slăbit din variațiile de temperatură decât dacă am sta 3 luni de zile într-o temperatura joasă, dar măcar constantă.
Am suportat cu brio temperaturile de minus în Finlanda. Minima a fost de -20 de grade. Ceea ce a fost ok, pentru că o săptămână mai târziu au ajus și la -40.
Imediat ce am ajuns în aeroportul din Suedia, pentru zborul de întoarcere acasă, m-a luat un strănutat cumplit. Și frisoane. Am reușit să răcesc la timp astfel cât să nu îmi stric vacanța. Și știu că nu am răcit din cauza frigului, ci din cauza variațiilor de temperatură. Ieșit afară la frig, intrat înapoi în mășină / alt loc cu căldură de mai multe ori pe zi.
Dar cum am rezistat frigului?
Mi-a luat și mie 30 ani să aflu că îmbrăcămintea adecvată e tot ce contează. Și să îți protejezi foarte bine extremitățile. Mâinile, picioarele și capul.
Nu am descoperit eu apa caldă, dar am învățat cum să mă îmbrac eficient. Adică:
- Să am mai multe straturi subțiri pentru a păstra căldura între ele.
- Să nu mă zgârcesc la bani și să investesc mai mult în haine de calitate, impermeabile. Contează enorm și pot face diferența.
- Nicio zonă să nu fie expusă. Deci să am mănuși, fular și căciulă.
- Îmbrăcămintea termică e super necesară. Sunt accesorii și haine special făcute pentru a păstra căldura cât mai bine. Eu mi-am luat dres termic, șosete și bluze termice. S-au dovedit a fi o alegere super bună. Inclusiv cagulă am purtat când bătea mai tare vântul.
Ce am mâncat / băut?
1. Multă carne și supe fierbinți. Totul cât mai caloric pentru a-mi menține nivelul de energie.
2. Multe ceaiuri fierbinți – finlandezii au niște ceaiuri super bune
3. Multă bere, for some reason my body was craving it
Finlandezii mănâncă prăjeală și în general grăsimi pentru a-și menține organismul la nivel optim. Astfel că profită de orice ocazie să introducă asta la masă. De exemplu, am comandat un Hot Dog. Cârnatul nu era fiert, așa cum mă așteptăm, ci prăjit.
De asemenea, hidratarea e super importantă. Am aflat și eu că nu doar de la căldură te deshidratezi tare, ci și de la frig.
Recomand cu tărie ca în condiții termice extreme să nu vă gândiți câte calorii consumați și ce dietă trebuie să respectați. Nu e de joacă să vă ia răul în mjlocul zăpezii sau să răciți puternic și să vă fie sănătatea afectată. O săptămână de calorii și apoi o lună la sală. Echitabil.
Patch-urile termice sunt un dar de la Dumnezeu
Exagerez. Dar le-am descoperit de curând și au fost o soluție foarte bună pentru a-mi calibra temperatura corpului. Le găsiți la Decathlon (not sponsored, haha) și se pot aplica oriunde. Mâini, picioare, abdomen etc. Singura treabă e să nu le aplicați direct pe piele, doar prin haine, întrucât se încălzesc foarte tare. Ajung și la 50 grade. Își fac treaba excelent și dacă simți în mijlocul zilei că mai ai nevoie de căldură extra, dar nu ai de unde, atunci le poți folosi pe astea.
Ce am învățat
Eram și eu din seria românilor care nu văd motivul în a investi ceva de calitate dacă nu folosesc acel lucru îndeajuns de mult. Eu nu practic sporturi de iarnă. Dar odată cu plecarea în Laponia mi-am dat seama că e mai bine să investești în ceva ok decât să ai probleme serioase de sănătate. Dacă nu îți permiți să iei echipament doar pentru ocazii, atunci recomand să închiriezi / împrumuți. Dar calitatea să nu fie opțională.