Cel mai frumos muzeu in aer liber din Romania
Avem atâtea locuri frumoase în țara asta și unele sunt atât de aproape de casă (București) încât poți pleca rapid în vizită în orice weekend. Mi-am adjudecat ”misiunea” de a mă plimba cât mai mult pe meleagurile noastre și să găsesc locuri ce pot fi vizitate într-o zi, astfel să nu mai fie nevoie să plătesc cazare. Poate doar în cazuri absolut necesare.
Așa am descoperit Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, ce se află în Ștefănești (Argeș), la doar 2 ore de București. Inițial căutam Conacul de la Golești, dar apoi am văzut că mai aveau un muzeu în aer liber și cred că a fost nevoie de o singură poză și m-am convins că trebuie să ajung acolo. O să vă povestesc un pic despre loc și o să vă arăt multe, multe poze mai jos, dar sunt sigură că o să vă conving și pe voi să mergeți de la prima imagine. 🙂
Cum este acest muzeu in aer liber?
Imaginați-vă muzeul Satului, dar într-o versiune mult mai mare, mult mai frumoasă și plină de verdeață. Așa poate fi descris Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, care înfățișează civilizația țărănească de la jumătatea secolului 19 din principalele zone viticole și pomicole din țară. Muzeul cuprinde 34 de gospodării pe o suprafață de 10 hectare (18 viticole și 16 pomicole), iar împărțirea pe provincii istorice se desfășoară astfel: 7 gospodării viticole și 7 pomicole pentru Oltenia și Muntenia, o gospodărie viticolă din Dobrogea, 4 gospodării viticole și 4 pomicole pentru Moldova, 6 gospodării viticole și 5 pomicole pentru Transilvania și toate sunt grupate sub forma unui sat românesc. În cadrul fiecărei gospodării se regăsesc casa de locuit, instalaţiile şi uneltele de lucru specifice, diferitele ocupații (agricultura, creşterea animalelor etc.).
Am petrecut 2 ore și jumătate din acel sat și nu-mi doream să mai plec. Era cald, soare, liniște, nu auzeam decât bâzâitul albinelor și al muștelor. Pentru o persoană care de luni până vineri e mai mult cheaună și care aleargă de colo colo, cu stres și haos, alea 2 ore într-o zi de sâmbătă au fost mană cerească. Am vizitat fiecare căsuță în parte, mi-au plăcut că erau decorate în cel mai autentic stil cu putință. Am văzut chiar și o clădire a primăriei din 1919, o școală și un han cu sala de bar amenajată.
Mulți ani din viață i-am petrecut la țară și deși atunci nu am știut să apreciez cu adevărat acest lucru, acum simt că vreau să mă întorc la origini și să-mi petrec măcar o parte din zile într-o grădină cu multă verdeață. Și multe pisici în jurul meu, în timp ce mănânc o salată de roșii de la țară cu brânză și ceapă verde și să se audă doar liniștea. Ah, și să am și niște miez de pâine caldă pe care să-l întind în zeama de la salată. Gusturi și dorințe simple.
Intrarea la muzeu costă 7 lei și include și vizita la Conacul Goleștilor. Programul de vară este următorul luni – duminică: 09 – 18.
2 Replies to “Cel mai frumos muzeu in aer liber din Romania”
Foarte frumos și interesant, vreau sa ajung aici.
Recomand o vizita primavara <3