Târgul de Crăciun din Strasbourg
Am mers la Târgul de Crăciun din Strasbourg because I am a Christmas addict. Îmi place așa de mult perioada sărbătorilor încât nu prea ascult de ceilalți Grinchi din jurul meu. Da, este o sărbătoare capitalistă, precum toate celelalte: Valentine’s Day, Halloween etc. Motiv ca unii să ne vândă o emoție împachetată frumos și cu o panglică roșie deasupra, dar nu îmi pasă.
Sunt prea atașată de perioada asta a anului din multe motive, toate pornind din copilărie. În fiecare an făceam bradul cu ai mei, primeam cadouri și mergeam la bunici. Acum nu mai sunt la ai mei. Nici faptul că mi-am luat pisici nu m-a împiedicat să-mi fac în fiecare an bradul. Și să fac Secret Santa, Christmas shopping etc.
Fiind such a Christmas lover, nu puteam să nu merg la târgul de Crăciun din Strasbourg. Un târg marketat ca fiind “capitale de Noël” și nu sunt vorbe goale. Centrul Vechi din Strasbourg în perioada Sărbătorilor este absolut superb. Nu cred că am mai văzut niciun alt loc vreodată care să-mi inspire Crăciun atât de mult. Mai mult de atât, este orașul care păstrează tradiția târgurilor de Crăciun de peste 450 ani. De asemenea, Strasbourg a fost votat cea mai bună destinație europeană de Crăciun în 2013.
Atmosfera este minunată. Totul este luminat, încărcat cu tot felul de decorațiuni care mai de care mai festive. Ai ursuleți de pluș, globuri roșii uriașe, crenguțe de brad și panglici sclipitoare ce atârnă pe căsuțele în stil alsacian din centru. Miroase a clătite, vin chaud (fiert), suc de mere fiert cu scorțișoară, mere caramelizate și clătite. Se aud colinde în orice loc ai fi.
În mijlocul acestei forfote de oameni, luminițe și globuri tronează o catedrală. Notre Drame. Nu, nu cea care a ars. Catedrala arată minunat noaptea, deși nu ai fi crezut că poate fi mai frumoasă decât este deja pe timp de zi. Este luminată și pare că veghează asupra orașului.
Tot Centrul Vechi este transformat și îmbrăcat în straie de sărbătoare. Decorațiunile sunt incredibil de frumoase și mult mai elaborate și cu bun gust decât ce am văzut la noi în țară. Următoarea mea plecare va fi în Viena unde aștept și acolo să văd cum arată târgul de Crăciun, care este la fel de renumit. Mă întreb, dacă francezii și-au marketat orașul ca fiind capitala Crăciunului, austriecii ce o să zică? Sunt curioasă dacă va fi mai frumos decât acesta.
Târgul de Crăciun din Strasbourg este o încântare absolută. Nici nu trebuie să fii fan Crăciun, o să te cucerească imediat. Da, poate fi aglomerat, dar nu deranjant nici măcar în “orele de vârf”. Și nu ai cum să nu faci o poză, este imposibil 🙂
Prețurile și opțiunile
Târgul este destul de accesibil ca și preț…ținând cont că ești în Franța și ești la un târg de Crăciun. Un vin fiert variază între 2.50 euro și 4.50 euro. O baghetă cu cremă de brânză, ciuperci, cașcaval și șuncă (la cuptor) este 5 euro. Dacă vrei să mergi la un restaurant și să mănânci o supă de ceapă o să te coste 8 euro. Un spätzle care este un fel de mâncare compus din tăiței cu cremă de brânză și șuncă o să te coste 6 euro. Te saturi imediat. La căsuțele ce vând mâncare poți să plătești și cu cardul, dar cel mai sigur este să ai și niște cash la tine.
Ai o mulțime de magazine să faci shopping pentru orice îți dorești tu. Vă recomand să mergeți la magazinul Lindt, puteți găsi niște cadouri dulci super drăguțe și accesibile ca preț.
Programul de vizitare
Târgul se deschide în jurul orei 11 dimineața și ține până la 8 sau 10 seara. Sâmbăta l-am prins până la 10, dar duminică s-a închis la 8 seara și ăsta e programul și din timpul săptămânii. Anul acesta, târgul s-a deschis pe 22 noiembrie și va fi până pe 30 decembrie.
Catedrala Notre Dame
Poate fi vizitată gratuit și deși nu este cea mai impresionantă catedrală pe care am văzut-o, tot este memorabilă.
Bradul de Crăciun este originar din…Strasbourg
Pe aproape. Prima referire la bradul de Crăciun sau Wihnàchtsboem (de pe vremea când Strasbourg aparținea nemților) este în 1492, în Strasbourg. Tradiția s-a extins din zona superioară a Rinului în zona nemțească și de acolo peste tot în lume în secolul al 19-lea.
Inițial pomul de Crăciun era pus în spațiile publice. Când într-un final a ajuns în casele oamenilor era agățat de tavan (probabil aveau pisici). Verdele bradului simboliza speranța unui noi început în timpul nopților lungi și friguroase de iarnă. Tot la început era decorat cu mere, panglici și lumânări. Gradual merele au fost înlocuite cu globuri. Posibil că merele erau roșii și de aici și globurile roșii.
Securitatea și atentatul terorist
Nu vreau să vă sperii, dar în Strasbourg a avut loc un atentat terorist chiar acum un an. Drept urmare măsurile de siguranță de la târgul de Crăciun au fost sporite. Sunt mai multe intrări unde se fac controale, ești rugat să arăți ce ai în geantă și te desfaci la geacă. Plus, mergi alene pe străduțe și vezi mai mulți jandarmi cum patrulează cu puștile. Dar astea oferă doar un fals simț de siguranță. Realmente, nu poți “închide” un centru de oraș atât de bine și oricum nu făceau decât să arunce un ochi în interiorul rucsacului. Apă de ploaie, nu poți să ai securitatea unui aeroport la un târg de Crăciun.
Strasbourg ca și oraș
Nu am văzut foarte mult în afara târgului, dar am înțeles de la prietena mea, Cori, că oricum centrul Vechi este cel mai frumos. Am vizitat Muzeul Alsacian care prezintă istoria oamenilor din zona respectivă. În rest, pare curat și organizat.
Cum ajungi în Strasbourg și unde te cazezi
Nu sunt curse directe de la noi, dar puteți zbura spre Stuttgart și apoi să luați trenul / mașina până aici. Eu am venit cu autocarul din Luxembourg, unde stă amica mea.
Pentru cazare vă recomand Emily’s Home pe Airbnb. A fost absolut minunat, decorat stilish și foarte curat. Am primit un cod pentru accesul în apartament, deci nu a trebuit să ne întâlnim cu niciun proprietar.
Ce trebuie să știți neapărat. Fiind o perioadă de sărbători și, implicit, mulți oameni vor să vină aici, trebuie să vă luați transportul și cazarea din timp! Orașul este full și este absolut imposibil să găsești ceva liber. Noi am avut mare mare noroc că a renunțat cineva la rezervarea pentru acel aprtament și l-am luat noi imediat. La fel și cu transportul, TGV-urile erau pline. Bine, a fost și greva ce a afectat totul, dar chiar și fără ea.
Sper că v-am convins că merită să vedeți acest loc 🙂
2 Replies to “Târgul de Crăciun din Strasbourg”
foarte dragute pozele. oamenii asteapta craciunul cum se cuvite 🙂
multumesc 😀