Băile Romane de la Geoagiu
Vreau să mulțumesc Tik Tok-ului pentru că mi-a adus pe FYP un video cu această stațiune superbă. Și m-am mirat foarte tare că locul ăsta există la noi în țară și nimeni nu vorbește despre el. Acum câteva luni mă documentam cu privire la ce locuri aș mai putea vizita prin țară. In nicio căutare de-a mea pe Google și nici din articolele de la bloggerii de travel nu a rezultat stațiunea Geoagiu-Băi. Cine știe, nu oi fi căutat eu suficient de explicit. Eu am cautat „locuri neștiute din România” sau „top musai lucruri de văzut în România”.
Sper ca până la finalul acestui articol să redactez Geoagiu de suficiente ori cât să pot să scriu numele ăsta cum trebuie.
Stațiunea balneoclimaterică Geoagiu-Băi
Probabil vă întrebați ce e cu locul ăsta. Geoagiu-Băi este o stațiune balneoclimaterică, situată în apropiere de Orăștie și Municipiul Deva. Prin Orastie am trecut rapid, pare frumos ca oraș, cred că o să îl includ într-un traseu viitor. Geoagiu-Băi a fost atestat documentar în anul 1805. 80 de ani mai târziu înregistra aproape 900 de vizitatori ce veneau special pentru a beneficia de cura balneară. Poți să vii aici și să îți ameliorezi diverse afecțiuni locomotorii, ginecologice, metabolice sau dermatologice. Plus, aerul ozonat din stațiune este recomandat și pentru tratarea unor boli ale sistemului nervos. Pe vremea romanilor stațiunea mai era cunoscută ca „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“.
Mie mi s-a părut că este o versiune trial a Băilor Herculane, dacă pot spune așa. Stațiunea are 70s vibes și este predominant vizitată de familii cu adulți de peste 40 ani, moși și băbuțe. Avea deschis până nu demult și un Magic Spa foarte frumos, zona de ștrand fiind în apropiere de pădure. L-au inchis din nu stiu ce motiv. Pacat, avea potential, mie mi-a placut mult aleea de lânga spa, era decorată cu coloane romane și statui ale zeilor. Tot ce am putut să obțin ca și poze:
Băile Romane
Zona Băilor Romane și-a păstrat aproximativ aceeași formă precum în antichitate, este un fel de bazin circular în care cobori după ce parcurgi un culoar săpat în stâncă. Din anul 2000, Băile Romane sunt incluse în categoria „Rezervații și monumente ale naturii”. Este un loc superb și musai de văzut dacă o să fiți cumva prin zonă. La capitolul poze, vă garantez că o să le faceți din plin.
Chiar dacă nu sunteți pasionați de tratamentele balneoclimaterice (cum nu sunt nici eu, de altfel), tot merită să faceți un drum până aici. O să puteți vizită Băile Romane de mai sus, cascada Clocota, cât și Grota Haiducilor. Despre cea din urmă se zice că își trage numele dintr-o legendă interbelică care povestește despre o comoară ascunsă aici. Fiind situată într-o pădure, cred că se pot face și plimbări sau trasee pentru cei care doresc o escapadă în natură. Zona respectivă este deluroasă, cu o altitudine de doar 350 m.