Cum sunt serviciile medicale in Finlanda

Cum sunt serviciile medicale in Finlanda

Poate ca serviciile medicale in Finlanda nu ar trebui sa fie chiar primul meu articol despre excursia in Laponia, dar promit ca revin sa povestesc si despre „Tara lui Mos Craciun” curand.

Am avut ocazia neasteptata de a beneficia de niste servicii medicale in timpul vacantei si sa iau contact pentru prima data cu un sistem medical strain.

Drumul cu ambulanta

Dupa ce am vizitat Gradina de animale din Ranua, am mai facut o vizita, la spitalul din Rovanimeni. A fost nevoie de ambulanta. Laponia e mai mult o intindere pustie decat civilizatie urbana, drept urmare ma gandeam ca ambulanta o sa ajunga foarte greu. Nup. A ajuns in 3 minute.

Din Ranua pana in Rovaniemi drumul a durat 50 de minute, varianta fast. Ca in mod normal dura vreo 1 ora si 50 de minute. Sa strabat intinderi albe si pustii cu ambulanta, asta merge pe bucket list.

Si din ce am aflat de la soferul de ambulanta, se pare ca oriunde in Laponia / Finlanda ambulanta vine imediat. Si sa nu ne facem griji. Ca daca mai patim ceva pe unde mergem, vom avea ajutor medical la dispozitie. A fost foarte reconfortant sa stiu acest lucru.

La spital

Am fost preluate imediat. Fara sa fie nevoie sa asteptam la rand sa ne intrebe cineva ceva de sanatate. Analizele si investigatiile au durat de la ora 14 pana la ora 16:00. Cam 85% din personalul spitalului era tanar, inclusiv doctorii. Toata lumea extrem de politicoasa, zambitoare, calda si empatica. Pentru noi era un SF sa traim asta comparativ cu ce poti trai in Romania. Nici la privat nu esti tratat asa bine. Acolo era un fel de Grey’s Anatomy fara drama, dar tot cu medici frumosi (hehe).

Spitalul arata modern, intrucat a beneficiat si de un upgrade in 2021. Nu era aglomerat, erau rezerve individuale, nu stateai cu nimeni in camera. Rezerva era de un singur pat, avea draperii pentru intimitate si usi ce se deschideau automat, fara sa atingi vreu buton. Nu am facut decat 2 poze atunci.

Ni s-a facut foame si una dintre asistente a zis ca ne poate aduce ceva de mancare. Eram 2 persoane, dar doar 1 era pacientul. Am primit mancarea la dublu ceea ce m-a surprins. Nu cred ca in spitalele romanesti insotitorii primesc ceva. Am primit 3 feluri de lichid, ceai, suc de merisoare si apa.

serviciile medicale in Finlanda
serviciile medicale in Finlanda

Nimeni nu se poarta urat cu tine

La un moment dat am intrebat pe cineva din cadrul medical daca ar putea veni totusi doctorul sa ofere diagnosticul un pic mai repede. Analizele fusesera efectutate. Asta pentru ca la ora 17 urma sa fim preluate de masina grupului organizat in care eram. Avand experienta unui sistem defectuous de la noi din tara, ma simteam foarte jenata sa doresc sa fiu ajutata. Nu cumva sa supar, sa nu deranjez. Ca o fi avut si doctorul ala altele pe cap mai importante. La noi in tara ar fi tipat cineva la mine cu siguranta.

Nu exagerez, din momentul in care am intrebat, doctorul a venit in 2 minute. Aproape instant. Si nu a venit suparata. S-a si prezentat, ne-a vorbit foarte frumos si ne-a dat tratamentul. Ne-a spus ca exista si posibilitatea de a ramane peste noapte, intr-o aripa a spitalului ce functiona ca un fel de hotel (?). In sensul ca nu trebuia sa fii supravegheat non-stop dpdv medical. Am refuzat, intrucat nu era nevoie, plus ca s-ar fi adaugat si mai mult la cheltuieli.

Cat ne-au costat serviciile medicale in Finlanda

Aveam asigurare facuta, insa la spital nu puteau deconta pe loc. Astfel ca a fost nevoie sa platim, sa luam factura si alte documente pe care apoi sa le trimitem la agentia din Romania ca sa ne dea inapoi banii. Analizele de sange, ecografie, CT si cam tot ce se face ca si investigatie de rutina au costat 800 euro. Mancarea nu era trecuta pe bon, apropo. Si nici ambulanta, daca imi amintesc bine.

Mult, putin? Cred ca putin raportat la faptul ca esti intr-o tara nordica si ai o investigatie completa de analize, plus un drum de 50 de minute cu ambulanta. Cred ca mult ca si „soc” de costuri neprevazute. Si ca asta iti poate da peste cap cheltuielile din zilele urmatoare. Noi abia eram in ziua 3 si mai urmau inca 5. Dar ne-am descurcat.

Voi ati avut experiente cu sistemul medical din alte tari? Cum a fost?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *