Impresii din Marsilia

Impresii din Marsilia

M-am tot gândit cum să încep să scriu despre orașul ăsta, e complicat. O să împart totul pe categorii pentru că se pare că nu știu să structurez altfel informația sau aș fi prea emotivă și aș povesti cu duiumul tot felul de micuțenii. Sau despre cum Marsilia este acel tip de oraș pe care l-am iubit și (aproape) detestat totodată. Nu e ”picture perfect”.

Marsilia este un oraș foarte foarte foarte frumos. Indiscutabil. În același timp, Marsilia poate fi un oraș urât și murdar, cu un vânt care bate prea tare și deși soarele strălucește ca într-o zi de vară, s-ar putea să-ți înghețe fiecare celulă din corpul tău. Riviera franceză sună atât de pompos și pretențios, dar Marsilia e unul din orașele alea în care nu o să te simți în sigurantă, mai ales dacă ești femeie. Dacă mergi pe o stradă adiacentă unui bulevard mare (deci tot în centru), la ora 6 seară, s-ar putea să tremure haina pe ține. Am văzut mai mulți imigranți decât francezi, ca să spun sincer, însă toți oamenii cu care am interacționat au fost super de treabă și politicoși. Nu se supărau dacă le ceream să vorbească în engleză, chiar dacă mulți nu o vorbeau foarte corect.  Despre francezii din Paris am auzit că pot refuza să-ți vorbească dacă le ceri să îți răspundă în engleză. De altfel, citisem fugitiv pe Quora cum se ”disprețuiesc” francezii din Paris cu cei de pe coastă și lansează zvonuri false despre Marsilia (că e murdar, nesigur etc.) din diverse motive de ego național. O teorie random a unui user random care era de părere, ca și bărbat, că totul e absolut perfect în acest oraș.

Cum ajungeți în Marsilia 

Prima zi a început minunat, cu o întârziere de 4 ore mulțumită Ryanair. M-am cam săturat să zbor cu ei, dar din păcate, dacă vreți să vizitați Marsilia, ei sunt singurii care au o cursă directă aici din București. Cred că o să contactez o firmă specializată să îmi obțin compensația în banii conform legii EU / 261. Mai am de obținut așa niște bani de la un zbor din Madrid.

Am aterizat în Marsilia într-un final și marea mea durere a fost să ajung neapărat la Primark pentru că asta îmi doresc să fac în vacanțe: shopping ieftin. De regulă, plănuiesc aceste activități mai spre final de vacanță, dar acum voiam să rezolv cumpărăturile chiar din prima zi că să pot să stau să mă relaxez după.

Ce nu am anticipat eu foarte bine este că Marsilia este un oraș foarte mare, al doilea din Franța ca mărime. Și am luat de la gară un autobuz că să ajungem într-un mall ce Google Maps mi-l estima cam 40 minute cu transportul în comun. Am făcut o oră pentru că a trebuit să schimbăm de vreo 3 ori și ne-am zăpăcit, nu mai știam unde eram, d-astea. Când am ajuns în Primark, mai aveam doar 1 oră până se închidea. Am făcut cumpărăturile instant (voi povesti despre ele într-un articol separat). Apoi, ne-am dus În Carrefour pentru shopping și am stat încă pe atât și acolo și ne-am aprovizionat penru mesele de mic dejun ca și cum venea apocalipsa: fructe, cinșpe feluri de brânză, prosciutto și cereale.

Transportul

Nu au un sistem foarte bine pus la punct, nu ai foarte opțiuni de autobuze comparativ cu cât de mare este orașul. Autobuzele circulă până la 9 seara, apoi următorul mai vine la 7 dimineața. În prima seară ne-am trezit că traseul făcut de Google Maps era unul prost (ce surpriză), eram la 10 km distanță de cazare și erau numai oameni dubioși în zonă. Ba chiar am văzut un tip care încerca să se cațere pe o clădire. Eram atât de panicată, cu ultimele procente de baterie am chemat un Uber. Muream de frig și vântul bătea în ultimul hal. A venit o mașină foarte mișto, cu un șofer îmbrăcat la costum, foarte de treabă și politicos și care, din fericire, vorbea engleză. 18 euro petru 10 km. Aș zice decent, nu?

Dacă o să vă orientați cu Google Maps, vă sugerez să nu vă puneți toată baza în el, ci să ascultați și un pic de instinct. Adică, el o să va ducă cam pe unde e mai rapid, asta implică și străzi lăturalnice sau tuneluri ce miros a urină. Sfatul meu să mergeți pe cât posibil pe bulevard, mai ales dacă e noapte.

Marsilia e un oraș dificil de luat la pas, are multe coline, în multe locuri e murdar și unsafe. Cred că in zonele ce nu sunt centrale sau pentru turiști, mai bine luați autobuz. Vedeți doar clădiri normale, nimic deosebit și așa mai economisiți și timp. Cu metroul nu am fost.

De la aeroport în oraș sunt autobuze de tip autocar ce te lasă la Gara Saint Charles și nu fac opriri pe drum, așa că ajungeți destul de repede. Eu am luat o călătorie dus-întors cu 13.50 euro.

Obiective turistice

Sunt destule locuri de vizitat, dar în vacanță asta am mers mai mult pe relax și descoperit locuri la pas, fără petrecut timp în muzee. Mai mult de atât, lista pe care v-o prezint mai jos este complet gratuită, nu trebuie să plătiți nimic ca să vă bucurați de aceste locuri super faine:

  1. Catedrala Notre-Dame de la Garde – obiectivul emblemă al orașului, este poziționată pe un deal de unde puteți vedea o priveliște ABSOLUT UIMITOARE. O să vedeți o întindere uriașă de oraș, marea în partea stângă, apusul care devine de un roșiatic aproape negru și sute de mii de lumini din oraș aprinse. Ah, și vântul care poate bătea foarte tare acolo sus. Intrarea la catedrală e gratuită, iar până acolo puteți lua un autobuz, astfel încât să nu obosiți de la atâta urcat.
  2. MuCEM / Muzeul Civilizației Europene – nu am mers în interior să vizităm, însă am intrat în grădina exterioară care este free of charge și arată absolut uimitor, plus că aveți o priveliște superbă asupra portului.
  3. Fort Saint Jean – nu vreți să ratați această frumusețe, credeți-mă. Și nici măcar nu o să mai descriu, o să las direct imaginile să vorbească de la sine.

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

  1. Palatul Longchamp –  situat într-un parc, monumentul arată foarte fain, loc super bun pentru poze faine.
  2. Friche de Belle de Mai – spațiu cultural de evenimente cu graffiti art. Merită să-ți iei o bere rece și să stai la soare să privești puștii cum fac skateboarding.
  3. Vechiul Port – musai de mers, în zonă puteți cumpăra pește proaspăt, puteți să vă dați în roată sau să mâncați la restaurantele din apropiere.
  4. Catedrala La Major –  arată frumos în interior, intrarea e gratuită și este în apropiere de MuCEM.
  5. Cours Julien – dacă sunteți pasionați de graffiti adevărat și nu de mâzgâlelile alea care apar mereu pe clădiri, atunci veniți în acest loc. E un cartier în care 90% dinte clădiri au niște graffiti-uri superbe!
  6. Gara Saint Charles – poate o să vă nimeriți pe aici din motive de transport, dar să știți că e un loc fain de poze.
  7. Plage des Catalans – merită să dați o fugă până la pajă. Deși era sfârșit de ianuarie, tot am prins niște soare și căldură, plus o mică ”baie” doar cu picioarele. oamenii jucau volei pe plajă sau fotbal, alții veniseră cu animăluțele sau copiii. E chiar fain. Plus, e mult mai liber decât vara în sezonul ăsta.

Extra: Massif des Calanques

Aici nu am ajuns, dar șoferul de Uber ni l-a recomandat ca fiind probabil cel mai frumos loc pe care îl poți vedea în Marsilia.

Marsilia

Sursa foto

Se ajunge cu barca, puteți găsi în port firme care fac croaziere. Eu nu am reușit să ajung pentru că marea era foarte agitată atunci și nu se organizau excursii din acest motiv.

Mâncarea

Din câte am citit, sunt foarte multe locuri care au pizza napoletană excelentă, le puteți găsi chiar în port. Altminteri, dacă tot sunteți la mare vă recomand să nu vă abateți de la niște fructe de mare proaspete și delicioase.

Marsilia

Marsilia

Marsilia e superbă, punct. Și urâtă pe alocuri și poate nu foarte safe, ca orice oraș mare. Însă dacă vă luați câteva măsuri de precauție basic, eu spun că o să vă placă tare mult acolo.

Vă las cu pozele, ca de obicei:

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

Marsilia

8 Replies to “Impresii din Marsilia”

  1. Anul trecut am fost si eu in Marisilia si nu mi s-a parut chiar atat de panicos. E drept, suburbiile arata ciudat… De transportul in comun nu stiu prea multe, noi am fost intr-un roadtrip si-am poposit cateva zile pe acolo.

  2. Auzisem eu mai demult de la un fost coleg că a fost dezamăgit de mizeria din port. Din păcate, se pare că în ultimii ani, marile orașe europene arată din ce în ce mai murdare și neîngrijite din cauza turiștilor și a imigranților. Poate sunt un pic rasist, dar mi se pare că toată Africa s-a mutat în Franța, în o grămadă de zone am văzut că în transportul public francezii sunt minoritari. Cât despre Google Maps, și mie mi-a tras țeapă lângă Grenoble când am ajuns noaptea cu mașina pe un drum de țară neiluminat pe care nici haiducii nu s-ar fi aventurat. Însă mulțumesc pentru obiectivele prezentate, dacă o să ajung pe acolo, o să le vizitez cu siguranță. Mai puțin piața de pește. Îmi plac fructele de mare doar dacă stau în mediul lor natural, cât mai departe de mine. 😀 Îți recomand și Lyon (centrul vechi e superb), dacă nu mă înșel, e zbor direct low-cost din București. Lângă el poți vizita Perouges (un orășel cu ziduri medievale, la doar 30 km). Au revoir!

  3. Cu transportul in comun, cum se procedeaza?..exista vreun pass pt 24-72 ore?…urmeaza sa ajungem si noi la marsilia pe 26 sept, tot cu ryanair, si as vrea sa imi iau cazare pe langa gara st.charles.

    1. Buna, Madalina, nu am fost eu foarte clara in articol, insa vacanta mea a fost la final de ianuarie. 🙂 A fost caldut, temperaturi acceptabile ziua, dar foarte frig seara si cu un vant puternic. As recomanda geaca de iarna si pe dedesubt o bluza / pulover mai grost in caz ca vrei sa te dezbraci daca iti va fi prea cald.

  4. Cum este aeroportul In Marsillia ? Este incurcat ? Sunt bus-uri, trenuri , sau altceva? Aveam sejur pe 28 Mai 2020 si din motivele cunoscute de toti am amanat pentru 27 Sept 2020 . Vreau sa inchiriez masina de acolo din aeroport . Numai ca eu ajung 23:30 si centrul inchirieri este deschis de la 08;00-16:00. Am facut o rezerv la Ibis Budget la 1 km departare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *