Conacul Matac din Valea Călugărească
Conacul mi se pare că este într-o stare excelentă și nu cred că lucrările de reabilitare ar fi prea dificile sau imposibile din punct de vedere financiar. Am crezut realmente că am ajuns la o pensiune ce avea porțile închise pentru că mai erau necesare câteva reparații. Ce-i drept, nu am putut vedea si interiorul, pentru că era închis cu lacătul (și mai bine că era așa), dar am putut vedea parterul printr-un colț de geam spart si părea ca nu este atât de gravă situația. Dar nu mă pronunț 100%, pentru că nu știu sigur ce probleme ascunde.
Aici s-au filmat scene pentru câteva filme românești pe care nu le-am vizionat, dar poate cu ocazia asta o să le văd și eu: “Colierul de turcoaze” și “Secretul lui Bachus”. Ba mai mult, la acest conac au fost invitați la o degustare de vinuri în perioada comunistă chiar Fidel Castro și Richard Nixon.
Iar câteva cupluri și-au făcut ședința foto de nuntă acolo.
Arată superb și deși nu se compară nivelul de distrugere cu alte conace vizitate de mine, tot pot spune că este o ruină. Abandonat să fie cuprins de negura timpului. Am devenit și poetică. Dar serios vorbind, conacul este o bijuterie ce are un potențial enorm, fiind într-o zonă viticolă, situat în zona “Drumul Vinului”. Reabilitat, Conacul Matac din Valea Călugărească ar putea atrage foarte mulți turiști.
Conacul Matac din Valea Călugărească – origini și prezent
Conacul Matac a fost construit între anii 1901-1903, pe moșia Cantacuzino din Valea Călugărească, județul Prahova. Proprietarul conacului a fost Barbu Matac, un înalt funcţionar de la Căile Ferate Române.
Am găsit mai multe informații despre încercările de salvare a acestui conac:
În prezent clădirea se află în inventarul Ministerului Finanţelor şi în administrarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Valea Călugărească. În anul 2011 s-a încercat un parteneriat între Consiliul Județean Prahova, Primăria Valea Călugărească și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Valea Călugărească în vederea restaurării conacului și a introducerii lui în circuitul turistic, pe „Drumul Vinului”.
Inițiativa era bună dat fiind că vechiul conac boieresc face parte din patrimoniul naţional, este localizat într-o zonă viticolă reprezentativă pentru viticultura judeţului Prahova și, în plus, ar fi devenit o atracție pentru turiștii amatori de degustări de vinuri.
Ion Marin, directorul ICDVV Valea Călugărească: “Din 2002, institutul nu a mai primit niciun leu de la bugetul de stat. Statul este proprietar, noi suntem doar administratorii, nu putem face credite, nu putem folosi instrumente de plata care le folosesc alte societăți, nu putem concesiona, nu putem nimic, decât să funcționăm la limita.”
Problema este una birocratică, ca întotdeauna. Se vrea, dar nu se poate. Mare păcat.
6 Replies to “Conacul Matac din Valea Călugărească”
Se fura și pe vremea aia de la Căile Furate Romane…
Am fost acolo acum mai bine de 20 de ani in vremea studentiei. Era prin 1999-2000. Sa vedeti ce crama avea si ce chermeze se trageau. Conacul este o bijuterie, s-ar putea face turism de inalta clasa acolo. Pe vremea aceea era inca intretinut de cei la ICVV, probabil inca se primeau bani de la stat pentru intretinere. Intrebarea este care smecher o sa-l ia de pomana de la stat pentru ca probabil asta se urmareste, preluarea in administrare de catre un tert care o sa faca bani din el. Poveste romaneasca autentica, de urmarit.
Ce frumos! Tare mi-ar fi placut sa il vad in splendoarea sa! 🙂
Stimatã Doamnã,
Sunt biolog de formatie si ziarist în Elvetia, unde traiesc din 1982, la început ca refugiat politic. Am fost extrem de impresionat când am descoperit, cu emotie, imaginile Conacului Barbu Matac din Valea Cãlugãreascã. Nu-l vãzusem niciodatã, desi pãrintii mei – Sofia si Mircea Dumitrescu – s-au cãsãtorit în ziua de 2 iunie 1940 (datã si loc indicate pe verso-ul imaginii) în acest conac, nasii fiind prietenii lor, Elena (Nutzy) si Barbu Matac! Pe singura fotografii care mi-a ajuns aici apare Mama, în rochie de mireasã si Tata, în uniformã de mare tinutã a Armatei Regale a României. Este foarte posibil ca în „fototeca” – dispãrutã pentru totdeauna – a familiei mele sã fi existat si imagini cu conacul respectiv. Multumesc mult pentru ideea de a fi imortalizat Conacul Barbu Matac.
Buna ziua! Va multumesc tare mult ca mi-ati scris si mi-ati impartasit aceasta amintire frumoasa cu locul acesta. Daca sunteti de acord, imi puteti trimite o poza cu fotografia respectiva sa o pot include in acest articol? Este o parte din istoria acestui conac. Multumesc!
Nici nu va puteti inchipui cum arata inainte de 1989. Si conacul dar si imprejurimile erau de vis . Pacat ca a ajuns la un asemenea nivel de degradare.