
Ce am mâncat bun în Sicilia
Sicilia nu m-a dezamăgit în ceea ce privește mâncarea. Italia este minunată când vine vorba de gastronomie, niciun dubiu în privința asta, dar nu mă gândeam că mai pot fi surprinsă (și chiar foarte plăcut) pe meleagurile italiene. Însă cumva era normal, întrucât era prima oară când ajungeam în partea sudică, iar bucătăria siciliană este un pic mai diferită de ce întâlnești în restul Italiei. Are influențe grecești, arăbești, spaniole și chiar franceze. Însă, dintre toate, cred că arabii și-au pus cel mai mult amprenta pe ce înseamnă local cuisine, în urma dominației din secolele 10 și 11. Arabii au adus caise, zahăr, citrice, pepeni dulci, orez, șofran, stafide, nucșoară, cuisoare, piper și scorțișoară.
Care este cel mai popular ingredient din Sicilia?
Ați răspunde in a heartbeat cu ”portocale roșii de Sicilia?” Eu, cel puțin, așa aș fi zis. Dar nu! Căci se pare că high season-ul pentru portocale roșii începe din decembrie și durează cam până în aprilie. Cât timp am petrecut acolo (mijlocul lunii noiembrie) am fost pur și simplu asaltată de fistic. Este peste tot! În dulciuri, în paste, în sosuri, jeleuri, înghețată, ciocolată caldă, croissante, prăjituri, băuturi, posibil și cosmetice. Posibil. Și nu pot să spun că sunt o mare fană fistic în alte forme decât cea naturală, dar nu știu cum, am ajuns să îmi cumpăr un borcan de sos pesto din fistic pentru că l-am gustat în niște paste și mi s-a părut demențial.




Și, surprinzător, aș fi zis că l-au adus arabii, dar se pare că, de fapt, ar trebui să le mulțumim grecilor pentru asta. Le dau cu săru-mâna a mia oară că au cele mai frumoase insule din univers și cea mai bună mâncare!
Să revenim, ce am mâncat bun în Sicilia? Multe paste, mult suc de rodie proaspăt și mult vin. Cred că într-o zi (adunat) am băut o sticlă întreagă doar eu. Nu e flatant să zic asta public, dar ce să fac, eram sub efectul Italiei.
Prețurile sunt mai mici în sudul Italiei, deci puteți savura o masă bogată și delicioasă la un chilipir. Mai ales că pare că în sud nu prea le au cu matematica și de 2 ori ni s-a greșit nota, așa că am plătit mai puțin. Prima mea masă a fost o porție de paste, un aperitiv și un pahar de vin – 9 euro.
Aperitive în Sicilia
Caponata
Este o salată de vinete prăjite și țelină, asezonate cu oțet îndulcit, cu capere și toate într-un sos dulce acrișor. Se servește rece. Este gustoasă și merge ca aperitiv (asta și e, până la urmă). Porția e destul de mare, deci poate fi împărțită cu altcineva dacă nu vrei să te saturi de la primul fel.

Arancini
Arancinele sunt bile de orez prăjite și umpluete cu diverse lucruri. Sunt probabil unele dintre cele mai populare street foods în Sicilia. Cele mai întâlnite feluri de umpluturi sunt: brânză, mozzarella și / sau cașcaval, și de multe ori mazăre sau șuncă. Sunt delicioase.

Pâine…din Sicilia
Am căutat pe net pâine siciliană, dar nu mi-a dat chiar ce mâncasem eu acolo. Pâinea arăta ca una obișnuită, însă avea un gust un pic dulce, parcă ar fi avut scorțișoară. Anyway, demențial de bunăăăăăăăăăăăă!


Paste
Pastele sunt viața mea, doar asta mănânc când merg în Italia! Și în Sicilia găsești paste de tot felul, iar unele fiind mai cu specific local, precum cele cu pesto din fistic sau clasicele Pasta Alla Norma sau cu baby lobster și creveți. Mmm, îmi e tare dor de mesele de acolo!






Bruschete
Am mâncat clasicele bruschete cu roșii, usturoi și busuioc, dar și unele cu vinete, ulei și naiba mai știe ce. Le-am iubit din tot sufletul p-astea:


Cannoli / Cannolo
Eu nu mănânc d-ăsta, dar Diana l-a savurat cam peste tot pe unde a fost, deeeeci:

Suc de rodie
O altă delicatesă ce îmi amintește de vacanțele petrecute în Turcia și Maroc, pot să spun că am fost deosebit de fericită să o întâlnesc ăe meleagurile siciliene. Da, ador sucul de rodie, chiar și când îți face gura pungă. Nu adaug zahăr, îl prefer cât de raw posibil. În Sicilia am băut cam 1 pahar pe zi. Și am învățat și un truc foarte bun: cum să nimerești un suc delicios. Simplu, te uiți la rodiile ce urmează a fi stoarse. Dacă au culoarea lor intensă înseamnă că sunt coapte și gustoase. Dacă au un aspect decolorat, atunci înseamnă că li s-a dus vremea. Am pățit asta de 2 ori și nu mai era fresh de rodie, era deja un must. Urăsc mustul.


Sandvișuri
Panino con le panelle
Nu m-aș fi gândit niciodată că o să mă bucur de niște năut prăjit cu niște lămâie stoarsă pe deasupra, totul într-o chiflă pufoasă cu susan. Este considerat street food în Sicilia și este la mare căutare. Plus, este și ieftin. A costat undeva pe la 2 euro.

Panino con la milza
Este practic pâine moale aromată cu susan, umplută cu pulmon (plămân) de vițel tocat și splină, care au fost fierte și apoi prăjite în untură. Sună…yuck, dar a fost gustos. Aveam și cașcaval adăugat, plus am stropit totul cu puțină lămâie ca să nu mi se aplece.

Panino con porchetta e cipolla
Sandviș cu porchetta și ceapă, deși cea din urmă nu prea s-a simțit. Plus brânză Emmentaler. Nu pot să vă descriu cât de aromat era sendvișul ăla, carnea avea tot soiul de condimente ce îmi aminteau atât de mult de mâncarea turcească. Mai vreau.

Croissant cu șuncă și cașcaval
Nu îmi amintesc care era denumirea, deci zic eu aici e strict în baza a ceea ce am mâncat. O pâine ce se asemăna cu un croissant în interiorul căreia era șuncă și posibil mozzarella topită și suc de roșii. Doamne, ceva mai gustos nu cred că am mâncat vreodată la micul dejun. Atât de moale, parcă mâncai un nor. Și a costat doar 1 euro.

Good to know în Sicilia:
- Să nu încercați Sfincione, ceea ce este pizza siciliană. Este oribilă! Multă pâine și un strat subțire de ingrediente. Mi-am luat versiunea cu vinete și anghinare și cred că mai aveam puțin și vomitam.
- Un loc absolut excelent în care să luați prânzul în Palermo este Trattoria Familiare da Michele & Jolanda. Este un local de familie deținut de Papa Michele, care te întâmpină și te face să te simți de-al casei. Nu vorbește prea bine engleza, dar e suficient cât să te servească regește cu preparate ce păreau fi făcute de mătușa familiei. Bucătăria așa arăta, desprinsă din casa cuiva, cu o plită pe care pregăteau arancini. Mâncarea este bună, multă și ieftină.
- Palermo are multe food markets, vă recomand să le explorați pe toate pentru ingrediente fresh.
Voi ați fost în Sicilia? Dacă da, ce minunății ați mâncat?