Mi-am facut un test ADN ca sa-mi aflu originile

Mi-am facut un test ADN ca sa-mi aflu originile

Obsesia mea sa aflu de unde vin, din ce neam ma trag a fost cultivata inca din copilarie. Mi-am petrecut verile la tara, unde nu existai ca individ pe nume X sau Y. Nu, trebuia sa apartii neaparat de altcineva.

„A cui esti, maica?”

„Sunt a lui X-ulescu.”

Uneori stiau, alteori nu. Depindea cine ma intreba, de cat de aproape ne aflam de casa (deci sanse mai mare sa se invecineasca cu noi) sau cat de in putere mai era persoana. Astfel cat sa proceseze raspunsul meu. Am vrut sa aflu tot pe atunci si de familia extinsa, fratii bunicii din partea tatalui. Erau multi la numar, vreo 7, parca. Dar dupa o singura vizita la ei, nu i-am mai vazut niciodata, nu mi-i amintesc. Habar nu am cine sunt.

Am inceput acum vreo 10 ani aproape un arbore genealogic. Nu l-am dezvoltat mai mult de strabunici pentru ca nu aveam informatii foarte concrete de la rude. Stiu ca stra-stra-bunicul meu a fost jandarm. Ok, si de unde venea el? A, pai sa vezi, de aici din satul de langa. Daca va trece vreodata prin cap sa va faceti un arbore genealogic, familia nu e o sursa atat de certa pe cat te-ai astepta.

Si tocmai d-aia am zis sa apelez la Statul Roman sa ma ajute, dar asa ai si mai putine sanse. Unless te dai serios peste cap, demisionezi si iti petreci zilele facand doar un arbore si alergand la institutii sa iti spuna ceva. Iata ce mail dadeam eu catre primaria satului in 2016:

Nu au raspuns niciodata si nici eu nu am mai facut vreun efort. Poate nici nu trebuia sa le scriu lor.

Am facut un test ADN

S-a facut un research si s-a vazut ca sunt foarte multi oameni obsedati de ideea originilor, asa ca au aparut pe internet un milion de servicii care fac fix asta. Le trimiti o mostra de saliva, ei o analizeaza si apoi iti fac un profil cu origini exprimate in %.

Am primit cadou kit-ul My Heritage DNA, a fost cumparat la flash sale cu 150 lei, dar pretul standard pentru un test ADN e undeva pe la 100 euro sau 150, daca nu ma insel.

Intai mostra ajunge in Germania si apoi este trimisa in SUA, la laborator. A durat cam 5 saptamani sa primesc rezultatul, nu mai puteam de nerabdare. Aveam o idee de ce origini as putea avea. Dincolo de faptul ca sunt romanca, evident. Ma gandeam la Grecia si la Turcia ca optiuni.

A venit rezultatul

Si a iesit….GRECIA! ????????

Wow, am fost luata prin surprindere de rezultat. 40,4%? Pai, sa imi mai dea cineva 10% ca sa fiu pe jumatate grecoaica, haha. Am fost foarte fericita ca stiinta imi confirma ceva ce eu simteam de foarte multi ani de zile. Faptul ca era tara mea preferata si d-asta am vizitat-o atat de des. Fizic aduc a grecoaica si am mai fost confundata ca fiind una de catre straini. Obsesia mea pentru pisici, pentru mancarea lor, pentru legendele grecesti. Faptul ca am vizitat Thassos (in extrasezon) si am avut un sentiment unic ca am mai fost in locul ala inainte. Visul meu de a ma retrage acolo la batranete. Si tot asa.

Momentan in Grecia am vizitat Atena, Mykonos, Corfu, Zakynthos, Metsovo, Thessaloniki (de vreo 4 ori), Lefkada, Halkidiki, Thassos si Vouliagmeni. Next pe lista ar fi Santorini, Creta si Kefalonia.

test ADN
test ADN

La 40% ma apuc de cursuri de greaca. Cand ma duc la aeroport le arat buletinul si rezultatul de la MyDNA.

Recomand un test ADN de origini daca aveti curiozitati. Si cred ca sunt si destul de accurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *