Cum mai merge cu meal prepping-ul
Dacă își amintește cineva, acum câteva luni am scris despre cum am incept de una singură un program de meal prepping. Aveam deja experiență programului de nutrititie pe care îl începusem cu un an înainte și, deși, atunci nu îmi pregăteam neapărat mâncare cât pentru o săptămână, principiul era oarecum același. Anume de a avea control asupra alimentației mele. M-am documentat mai în detaliu despre cum pot pune mai bine în aplicare conceptul de meal prepping, m-am dotat cu recipiente din sticlă și am început să țin săptămânal un jurnal de idei de rețete.
În momentul de față am cam 6 luni de program, dar cu o serie de pauze – justificate de plecările în concedii, citybreaks and so on. Dar pot spune oricum că pentru mine dă rezultate și e de mare ajutor să îl urmez, întrucât am un program foarte încărcat la muncă și, în lipsa meal prepping-ului, cad în 2 capcane:
- Mănânc prostii și le mănânc pe repede înainte.
- Nu mănânc deloc pentru că nu am timp să pregătesc ceva care să nu intre în cele descrise la punctul 1
Și pe lângă orice monitorizare de calorii, dietă și așa mai departe, faptul că pregătesc mâncarea pentru 5 zile de lucru, mă ajută să mănânc și eu ceva mai decent când am zile super pline. Dar hai să vă spun și ce lucruri am realizat în toată perioada asta:
Duminica e cea mai bună zi pentru gătit
Duminică pe la ora 5 – 6 mă apuc să gătesc tot ce am de mâncat în săptămâna respectivă. E un proces pe care încerc să -l limitez la maximum 2 ore ca și durată. Și îmi place foarte mult, mi se pare relaxant. Mai greu să gătești când sunt 40 de grade afară, dar în ultimele dăți temperatura a fost suportabilă. Pe mine gătitul mă deconectează și fiindcă sunt foarte hands-on (al propriu și la figurat), atunci nu mai pierd vremea cu scroll pe FB sau Tik-Tok. Nu mă gândesc la ce am de făcut în ziua x sau ce task-uri mă așteaptă la muncă. Gătesc și atât. E foarte nice.
Mersul la piață este o rutină sănătoasă
În fiecare sâmbătă dimineață merg cu lista de ingrediente pe care trebuie să le cumpăr pentru meal prep. Nu înainte să mă opresc la 5togo pentru o cafea pe care o savurez în timp ce mă plimb prin piață. De multe ori cumpăr mai multe lucruri decât am preconizat, dar nu se poate altfel. Găsesc tot felul de fructe și legume proaspete, ouă, brânză, zacuscă, ardei iuți, pate de casă etc etc. Nu mă pot abține să nu încerc ceva nou. Am scris despre ce îmi place când merg la piață, aici.
Recipientele de sticlă sunt viață
Cred că poți ține în ele un preparat chiar și mai mult de o săptămână. Desigur, depinde și ce tipul preparatului. Eu mi le-am luat din Auchan și am dat cam vreo 20 lei pe fiecare. Își fac treaba excelent, nu ies mirosuri, nu se strică mâncarea. Însă! Neapărat preparatele trebuie ținute în recipientele de sticlă la frigider!
Să ții un jurnal de rețete este greu
Nu tot timpul am inspirație și nu orice se poate face la fel de rapid. Vă las și vouă o serie de idei de preparate pe care le-am tot gătit și eu, s-au făcut rapid și au rezistat. Vă mai recomand și să vă uitați pe Tik Tok, sunt mulți creatori de conținut ce gătesc super bine și în maximum 1 minut ai o rețetă clară de ce să faci și cum.
- Șnițele cu cartofi copți la cuptor și salată de varză cu mărar
- Paste cu ciuperci pleurotus și sos de roșii
- Chifteluțe de pește / legume cu salată verde ca și garnitură
- Wrap cu hummus, cartofi, morcovi și dovlecel
- Pește la cuptor cu legume (de orice fel)
- Ardei umpluți cu orez fiert și ciuperci
- Somon la grătar cu zucchini și salată verde
- Conopidă la cuptor cu sos arăbesc și sos de iaurt
- Noodles cu legume și pui
- Pizza
- Salată de vinete
- Orez mexican cu legume
- Friptură de pui la grătar cu legume / piure de broccoli și mazăre
- Pui cu legume la cuptor
- Dovlecei prăjiți cu sos de Tzatziki
etc.
Șiiii….acum pentru the final learning. Ce o să vă spun mai jos mi se pare că anulează orice demers al meu de pro-meal prepping :)))) But oh well, măcar sunt sinceră:
Mâncarea proaspătă e cea mai bună!
Da, oricâte recipiente s-ar inventa pe lumea asta să păstrezi mâncarea mâncabilă mai multe zile, nimic nu poate întrece un preparat cald, pregătit proaspăt. Asta e, cumva îți asumi. Nu zic că nu mai poți mânca niște chiftele după 4 zile (doar știm că mamele noastre ne puneau să mâncăm aproape același lucru zi de zi), însă oricând aș ceda prânzul de meal prep în favoarea aceluiași preparat, dar pregătit atunci!